De aankomst van het Ros op de Grote Markt.
Nicolas Maeterlinck

Het Ros Beiaard staat weer op stal na denderende apotheose op Grote Markt van Dendermonde

In Dendermonde is het Ros Beiaard op stal gegaan, het einde van het folkloristische gedeelte van een spectaculair volksfeest. De apotheose op de Grote Markt liep zo'n twee uur vertraging op door de regen en een klein incident op het parcours. Volgens de politie waren er 86.000 mensen aanwezig in de stad en is alles vlot verlopen. Er waren wel netwerkproblemen bij Proximus door de vele aanwezigen.

De Ros Beiaardommegang zit erop. Het Ros - een houten paard van meer dan 5 meter hoog - staat weer op stal, nadat het rond 20.40 uur arriveerde op de Grote Markt van Dendermonde. Het werd met gejoel onthaald door het publiek en steigerde er op los. "Zoveel blije en ontroerde mensen uit Dendermonde, maar ook van ver daarbuiten", liet een fiere burgemeester Piet Buyse achteraf optekenen. "Dat bevestigt mijn gevoel dat deze gebeurtenis niet alleen een professioneel hoogstandje is, maar ook een fijn, verbindend feest voor alle aanwezigen."

Het Ros werd voorafgegaan door een kilometerlange parade met 27 praalwagens en 2000 figuranten. Ze legden een tocht af van 4,7 kilometer door het stadscentrum. De Ommegang gebeurt maar eens in de 10 jaar en is van grote emotionele waarde voor de inwoners van Dendermonde. Door de coronacrisis moesten ze er dit keer zelfs 12 jaar op wachten. 

BEKIJK - "Het is fantastisch om te zien hoe die tienduizenden bezoekers opleven wanneer ze het Ros Beiaard met de vier heemskinderen zien voorbijkomen", stelt Gitte Van Hoyweghen vast in Dendermonde:

Videospeler inladen...

Regen en incident met praalwagen zorgden voor vertraging

In totaal heeft de Ros Beiaardommegang zo'n twee uur vertraging opgelopen. Dat kwam door een grote regenbui vlak voor het geplande vertrek, maar onderweg liep de stoet nog extra vertraging op, onder meer door een klein incident. Een van de praalwagens - "De Walvis", met een waterspuitende Neptunus erbovenop - heeft in een bocht van de Emiel Van Winckellaan een manoeuvre verkeerd ingeschat, en raakte dranghekkens. Daardoor moesten enkele paarden gekalmeerd worden. 

Volgens burgemeester Buyse had ook het enthousiasme van het publiek iets met de vertraging te maken: "De pijnders (de dragers van het ros, nvdr.) vertellen mij dat ze tijdens de rondgang in de hele stad toegejuicht werden. Dat ze overal op applaus zijn onthaald", klinkt het. "Dat was de reden waarom ze bijna niet op tijd op de Grote Markt konden zijn. Het publiek eiste hen werkelijk op."

In de stoet trokken ook ganzen, schapen, ossen en honden mee. Zij hebben wel met de nodige rust hun folkloristische plicht vervuld.

Praalwagen 'De Walvis', die aankomt op de Grote Markt.

Netwerkproblemen

De veiligheidsdiensten hadden zo'n 100.000 mensen verwacht in de straten van Dendermonde. Dat is meer dan de wei van Rock Werchter en het Sportpaleis samen. Uiteindelijk bleken het er ongeveer 86.000. Volgens korpschef Patrick Feys zorgde de situatie niet voor veiligheidsproblemen. Politiediensten bewaarden het overzicht met een eigen radiosysteem en videobeelden.    

In de vijf hulpposten zijn in totaal 69 personen verzorgd. Negen personen werden overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere verzorging, onder wie een onder MUG-begeleiding. Vier personen zijn bestuurlijk aangehouden voor openbare dronkenschap.

De massale toestroom zorgde voor problemen op het Proximus-netwerk. Klanten hadden de hele namiddag problemen met gsm-gesprekken en de internetverbinding. Het is niet duidelijk of ook andere operatoren moeilijkheden ondervonden.

Het Ros tijdens de stoet door de straten van Dendermonde.
Yves Durinck

Plan van de veiligheidsdiensten

Om 9 uur 's ochtends werd de binnenstad van Dendermonde afgesloten voor alle verkeer. Er waren slechts een aantal toegangswegen naar het parcours van de Ros Beiaardommegang, waar je streng werd gecontroleerd voor je de stad binnenmocht. Er waren ook politieagenten in burger aanwezig op het terrein om alles in goede banen te leiden. 

De politie heeft een heel strak plan uitgewerkt voor al dat volk

Burgemeester van Dendermonde Piet Buyse (CD&V)

"Daarnaast monitoren wij via de gsm-masten waar de mensen zitten in de stad. Mocht er in een bepaald deel te veel volk zijn, dan kunnen wij dat deel afsluiten. De politie heeft een heel strak plan uitgewerkt", legde de burgemeester uit. De lokale politie kreeg hulp van omliggende politiezones, de federale politie, externe veiligheidsfirma's, vrijwilligers en seingevers om de massa te begeleiden.

Fysieke uitdaging voor heemskinderen en pijnders

De vier heemskinderen zijn, zoals de traditie het voorschrijft, vier broers die na elkaar werden geboren, zonder zus ertussen. Maarten (18), Wout (13), Stan (11) en Lander (11) Cassiman zaten urenlang in spreidstand op het grote paard. Een hele opgave, waar ze maandenlang voor geoefend hebben met een kinesist. Ook de pijnders hebben lang getraind. Zij droegen het Ros, telkens in ploegen van 12. Het geheel woog zowat 1.000 kilogram.

De vier heemskinderen, deze middag in de regen.
Nicolas Maeterlinck
Een groepsfoto van de pijnders, die het paard dragen.

Meest gelezen