33 extra winkels in Halle krijgen waterschotten als bescherming tegen overstromingen

De stad Halle geeft waterschotten aan drieëndertig extra winkels om ze te beschermen tegen wateroverlast. Het gaat over de winkels in de Basiliekstraat. Die straat staat geregeld onder water bij zware regenbuien. Volgens de burgemeester moeten er ook structurele oplossingen komen om het waterprobleem op te lossen.

Halle krijgt de laatste jaren alsmaar vaker te maken met wateroverlast. Vooral het stadscentrum wordt veel getroffen. Alleen al vorig jaar stond de Basiliekstraat, de winkelstraat die het centrum doorkruist, vijf keer blank. Ook bij de recente hevige buien op donderdag 19 mei, stroomde het water bij veel winkels naar binnen.

De handelaars hadden de waterschotten in juni  van vorig jaar al aangevraagd

Anke Van Rossom, voorzitter van Verenigde Handelaars Halle

Voor die handelaars zorgt de stad nu voor extra waterschotten. "In 2020 hadden wij al waterschotten gegeven aan zeventien winkels", zegt burgemeester van Halle, Marc Snoeck (Vooruit). "Dan hebben nog eens drieëndertig handelaars gemeld dat zij ook waterschotten konden gebruiken. Dat brengt het totaal nu op vijftig. De stad gaat die schotten gratis komen plaatsen als er overstromingsgevaar dreigt." 

Ondanks dat er extra winkels waterschotten krijgen, komt er wel kritiek van de handelaars zelf. "De handelaars hadden die schotten in juni van vorig jaar al aangevraagd", zegt voorzitter van Verenigde Handelaars Halle, Anke Van Rossom, die zelf een winkel heeft in de Basiliekstraat. "Ik ben wel heel tevreden dat we de schotten krijgen, want die zijn meer dan nodig, maar het stadsbestuur komt er alleen een beetje laat mee."

Waterbekken

Het preventief plaatsen van waterschotten is volgens burgemeester Snoeck geen oplossing van het probleem. De stad Halle bekijkt al een tijdje hoe ze de overstromingen kunnen tegengaan. "De waterschotten dienen enkel om het grootste leed op te lossen", zegt Snoeck. "Op de lange termijn gaan we een waterbufferbekken moeten aanleggen zodat het water daarin kan wegstromen. Maar dat realiseren kost tijd."

Meest gelezen