Radio 2

Na Maai Mei Niet-actie: BK zeisen in Leuven toont hoe je hoog gras kan maaien 

Aan de Abdij van Vlierbeek ging afgelopen weekend de tweede editie van het Belgisch Kampioenschap zeisen door. Een zeis werd vroeger vaak gebruikt om gras of graan te maaien. De laatste jaren wint de zeis opnieuw aan populariteit en is het ook het ideale werktuig om in te zetten na de Maai Mei Niet- actie. 

Zeisen is al een paar duizend jaar de manier om verschillende soorten vegetatie te maaien. Na de Tweede Wereldoorlog werden er 7.000 zeisen per jaar verkocht in ons land. Stilletjes aan maakte de zeis plaats voor bosmaaiers.  Maar de laatste jaren is het oude werktuig opnieuw in opmars. De zeis wordt opnieuw vaker bovengehaald om hoge grassen te maaien. En met de Maai Mei Niet -actie wint de zeis opnieuw aan populariteit. 

Maai Mei Niet

"Heel wat mensen hebben in de maand mei hun gras laten groeien,  dat gras staat nu vrij hoog en een gewone grasmachine kan dat niet aan", zegt Willem Laermans, covoorzitter van  Natuurpunt Leuven. "We zien dan ook dat meer en meer mensen de zeis van hun grootvader bovenhalen of er een gaan kopen om het hoge gras na de meimaand te maaien." 

Met de zeis maai je veel sneller gras af dan met een bosmaaier

Peter De Schepper, winnaar BK zeisen

Een van de grote voordelen van de zeis is dat je er heel snel mee kan maaien. "Als je eenmaal de zeistechniek onder de knie hebt, kan je met de zeis veel sneller werken dan met de bosmaaier", vertelt Peter De Schepper, die op het BK zeisen de competitie 'om het snelst gras zeisen' won. "Met de zeis ben je soms twee tot drie keren sneller dan met de bosmaaier. En daarnaast geef je ook minder geld uit en je stoort de mensen niet met een onaangenaam ronkend geluid." 

Meest gelezen