Videospeler inladen...

Eerste fietsbrug over Brusselse Ring geopend in Machelen

Fietsen over de Brusselse Ring, vanaf nu kan het. Want de langverwachte fiets- en voetgangersbrug over de Ring rond Brussel, tussen Machelen-Diegem en Zaventem is officieel geopend. De brug is het sluitstuk van de F3, de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel.

Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD) en gedeputeerde voor Vlaams-Brabant, Tom Dehaene (CD&V)  zijn de allereersten die met de fiets de Brusselse Ring zijn overgestoken. De fietsbrug over de Ring is het sluitstuk van de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel en is een veiligere fietsverbinding. 

"Deze brug is een heel belangrijke missing link die we hebben gerealiseerd voor die belangrijke fietsverbinding tussen Leuven en Brussel", vertelt Marijn Struyf van De Werkvennootschap. "Er zijn heel wat mensen die met de fiets vanuit Leuven naar de hoofdstad pendelen om te werken. Tot vandaag moesten die een zeer grote omleiding volgen om de ring te kruisen. Met de fietsbrug zal de fietser nu gewoon zijn weg kunnen verderzetten zonder omleiding en zonder tijd te verliezen. Met de fietsbrug scheelt het zo'n twee à drie kilometer. En de fietsbrug is ook een ontzettend veilige manier om de Ring te kruisen. En we maken ook verbinding met heel wat bedrijventerreinen in de buurt, dus de hele omgeving wordt hier beter ontsloten met de fiets." 

Investering van 24 miljoen

Anderhalf jaar is er gewerkt aan de fietsbrug in Machelen. "Het is niet evident om zo'n brug te zetten", gaat Marijn Struyf verder. "We werken hier boven een van de drukste verkeersassen van ons land, er moeten pijlers geplaatst worden, de brug moet ook op zijn plaats gelegd worden waarvoor we een paar nachten de Ring hebben moeten afsluiten. Het was een huzarenstukje van meer dan 24 miljoen om dit te realiseren."

Wij waren bij de opening van de brug, bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Blij dat we niet langer tussen de auto's moeten fietsen om op ons werk te geraken

Pendelaar op de fiets

Ook heel wat pendelaars naar Brussel zijn vanmorgen voor de eerste keer over de fietsbrug gereden. Zij zijn in de bloemetjes gezet met een kop koffie en ontbijtkoek, wat net zoals de nieuwe fietsbrug gesmaakt werd. "Dit was misschien het laatste stukje dat de mensen tegenhield om naar het werk in Brussel te fietsen", zegt een van de pendelaars." Hiervoor moesten we echt tussen de auto's fietsen op moordstrookjes. We hebben lang moeten wachten op de fietsbrug, maar het zal zoveel veiliger zijn." 

Een andere pendelaar is blij dat hij op deze manier zeker tien minuten wint om op zijn werk te geraken. Nog een andere pendelaar wijst er dan weer op dat de route nog niet helemaal af is. "In het Brussels Gewest moet de route nog worden doorgetrokken, en ook op vlak van signalisatie moet er nog wat gebeuren. Zo mag je de Keibergstraat in Zaventem niet inrijden, terwijl dat wel deel uitmaakt van de fietssnelweg." 

Keibergstraat in Zaventem
Wouter Florizoone

Meest gelezen