NICOLAS MAETERLINCK

Groen Grimbergen waarschuwt voor Bart Laeremans: "Zou eerste burgemeester van extreemrechtse signatuur zijn"

In een open brief waarschuwt oppositiepartij Groen voor Bart Laeremans (Vernieuwing) als nieuwe burgemeester van Grimbergen. Laeremans wordt in de gemeente burgemeester na de vorming van een nieuwe coalitie. Maar volgens oppositiepartij Groen zit Vlaams Belang achter de huidige partij van Laeremans en wordt zo een precedent geschapen. Laeremans zelf ontkent nog enige banden te hebben met zijn vorige partij. 

Op 2 juni wordt op de gemeenteraad in Grimbergen gestemd over de nieuw gevormde coalitie (Vernieuwing, N-VA en CD&V)  in de gemeente.  Oppositiepartij Groen vraagt aan CD&V, die de plaats van Open VLD inneemt, om de motie van wantrouwen tegen de huidige coalitie niet goed te keuren en er zo voor te zorgen dat Bart Laeremans geen nieuwe burgemeester wordt. "Achter de partij Vernieuwing zit nog altijd  Vlaams Belang", klinkt het bij de groenen. 

Open brief

"Beste CD&V leden en mandatarissen, op donderdag 2 juni wil CD&V in Grimbergen de plaats innemen van Open VLD in een nieuwe Grimbergse coalitie. Door dit te doen zetten jullie extreemrechts op de burgemeestersstoel en wordt hun aanwezigheid in het bestuur stevig verankerd. Daarom verzoeken we jullie om de gemaakte keuze nog eens grondig in overweging te nemen", zo klinkt de oproep van Groen Grimbergen gericht aan alle Grimbergse CD&V -leden en aan Sammy Mahdi, hoogstwaarschijnlijk binnenkort de nieuwe voorzitter van CD&V. 

"Wij willen met onze open brief verhinderen dat CD&V de motie van wantrouwen tegen Open VLD goedkeurt", zegt Eddie Boelens, fractieleider van Groen in Grimbergen. "Als CD&V de motie goedkeurt en mee in de coalitie stapt, heeft dat het enorme gevolg dat Bart Laeremans, lijsttrekker van Vernieuwing, de nieuwe burgemeester wordt. Door dit te doen krijgt extreemrechts voor het eerst in Vlaanderen een burgemeestersjerp en dat kunnen we niet pikken." 

Laeremans heeft nooit gezegd dat het een vergissing was om lid te zijn van Vlaams Belang

Eddie Boelens, fractieleider Groen Grimbergen

Het probleem voor Groen is dat Laeremans nooit echt afstand heeft genomen van zijn vorige partij Vlaams Belang. "Laeremans heeft nooit gezegd dat het een vergissing was om lid te zijn van Vlaams Belang", zegt Boelens. "Daarnaast zien we ook dat sinds de partij Vernieuwing is opgekomen in onze gemeente, dat Vlaams Belang hier niet meer heeft meegedaan aan de gemeentepolitiek. Vlaams Belang heeft gewoon de baan geruimd voor Vernieuwing en dat zie je ook bij de verkiezingsresultaten. Vernieuwing is gewoon een lokale afdeling van Vlaams Belang geworden." 

Oproep aan CD&V

Daarom dat de partij Groen alsnog hoopt dat CD&V afziet van de beslissing om mee in een nieuwe coalitie te stappen. "De CD&V heeft een verpletterende verantwoordelijkheid in deze wending. Wat een beslissing lijkt van enkele lokale raadsleden, niet doorgesproken met de achterban, is in werkelijkheid een grote stap voor een nationale partij in moeilijkheden. Waar in 2018 Gwendolyn Rutten als voorzitster van Open VLD de lokale afdeling nog openlijk veroordeeld heeft voor de deelname aan een coalitie met extreemrechts, komt er van CD&V nationaal tot op heden geen signaal van afkeuring. De open brief in bijlage is dan ook een oproep aan alle leden van CD&V om dat alsnog te doen", besluit Boelens. 

Ik heb in 2015 afstand genomen van de nationale partijpolitiek, sinds drie jaar ben ik schepen in Grimbergen en nog nooit is er gezegd dat ik aan de touwtjes hang van een nationale partij

Bart Laeremans (Vernieuwing)

Bart Laeremans zelf ontkent enige banden te hebben met zijn vorige partij Vlaams Belang. "Wat Groen verkondigt, is gewoon onzin", zegt Laeremans (Vernieuwing). "Zij vinden het spijtig dat ze zelf niet mogen meebesturen en verkondingen dan zoiets. Ik ben al drie jaar schepen in Grimbergen, nooit is er gezegd dat ik een schepen van extreem rechtse signatuur ben of dat ik aan de touwtjes hang van een nationale partij.  In 2015 heb ik afstand genomen van de nationale partijpolitiek en mij ingezet voor een positief project in de gemeentepolitiek. Ik blijf natuurlijk wel een Vlaams nationalist, dat zullen ze mij nooit kunnen afnemen, maar dat alles buiten de partij Vlaams Belang." 

Meest gelezen