Primeur in Heusden-Zolder: digitale sportzaal waarin de lijnen vanop een tablet worden bediend

In Heusden-Zolder opent binnenkort de eerste digitale sportzaal van het land. De sportvloer bevat een raster van lijnen in ledverlichting. Vanop een tablet kun je de juiste lijnen voor de gewenste sportdiscipline inschakelen, maar evengoed een doolhof voor spelletjes weergeven. Bovendien kan dat gecombineerd worden met projecties op de vloer of tegen de muren voor een totaalbeleving.

De digitale sportzaal wordt gebouwd in Zolder-Centrum, op de plaats van het vroegere zwembad. Het ligt vlak bij de nieuwe gemeentelijke basisschool De Leerplaneet die daar binnenkort opent. Met speciale technieken werd in de sportvloer een heel raster van ledverlichting uitgebouwd. Elk kruispunt van ledlijnen kun je via een tablet in vier richtingen aansturen. De combinaties zijn daardoor eindeloos, of je nu de lijnen voor een sportdiscipline wil weergeven, of kinderen tikkertje wil laten spelen of hun weg laten zoeken in een doolhof. 

Ondertussen is het gebouw klaar en is de belijning ook al uitvoerig getest. De gemeente bekijkt nu samen met specialisten van hogeschool PXL hoe beelden kunnen geprojecteerd worden op de muren of op de vloer, samen met bewegingsdetectie kan dat voor een totaalbeleving zorgen. "Daar hebben ze met de PXL een samenwerking mee over drie jaar. Het gaat snel in de digitale wereld en we willen graag de nieuwste technieken implementeren. Zo kan je bijvoorbeeld wanneer kinderen aan een touw slingeren, tegen de zijwand slingerende aapjes projecteren, om zo de kinderen extra te stimuleren in hun beweging", licht burgemeester Mario Borremans (GOED) toe. 

Vooral voor jeugdsporters

Overdag zal de zaal gebruikt worden voor de lessen lichamelijke opvoeding van de leerlingen van GBS De Leerplaneet. Na de schooluren kunnen sportverenigingen er terecht. Het is niet de bedoeling om daar competitiesporten te gaan spelen, daarvoor kunnen de lokale sportclubs - na de afbraak van de naastliggende sporthal - terecht op de binnenterreinen van de Velodroom of de andere sporthallen. Wel leent de sportzaal zich voor de jeugdwerking. Coaches kunnen bijvoorbeeld een oefening filmen met hun gsm en dan meteen aan de sporter of de hele ploeg tonen op groot scherm: een vrijworp bij het basketbal of een handenstand in het gymnastiek bijvoorbeeld. De nieuwe technieken kunnen een meerwaarde zijn tijdens de trainingen. De gemeente wil de digitale technieken in de zaal ook gebruiken tijdens sportkampen en lessenreeksen. En ze zien er een mogelijkheid in om niet-sporters in beweging te zetten.

Het is de bedoeling dat de digitale sportzaal eind augustus samen met de nieuwe gemeenteschool de deuren zal openen. 

Meest gelezen