Geen mosterd meer in de Franse winkelrekken

Geen Dijon-mosterd meer in Franse supermarkten: wat is het probleem? En hoe zit het bij ons?  

De Fransen dreigen zonder hun befaamde Dijon-mosterd te zitten. De winkelrekken in supermarkten zijn leeg, en de laatste beetjes artisanale mosterd worden snel gehamsterd. Hoe komt dat? En dreigt er ook een tekort in België? "Nieuwe feiten" op Radio 1 gaat op zoek naar antwoorden over de Franse mosterdcrisis. 

"Nergens in de supermarkten is nog echte Dijon-mosterd te vinden", zegt Jolien De Bouw vanuit Dijon. "De artisanale mosterdmaker had nog een beetje mosterd, maar dat zal ook niet lang duren, want mensen komen met emmers naar de winkel om mosterd te hamsteren." Een nationale crisis dreigt, want mosterd is onmisbaar in de Franse keuken: "Mosterd staat er altijd op tafel. Net zoals we in België mayonaise of ketchup bij de frieten eten, eten ze in Frankrijk mosterd."

Vanwaar komt het probleem?

Het dreigende tekort aan mosterd komt door een gebrek aan bruine mosterdzaden. "Het grootste deel van de mosterdzaadjes zijn bruine mosterdzaadjes", legt De Bouw uit. "Die worden gebruikt voor de mosterd van Dijon, omdat bruine mosterdzaadjes die typische straffe smaak geven."

"Die mosterzaadjes worden vooral gekweekt in Canada, dat vorig jaar getroffen werd door een grote droogte, waardoor de oogst mislukt is. Op zich is dat geen ramp, want ook in Rusland en Oekraïne worden bruine mosterdzaadjes gekweekt. Maar door de oorlog is de productie verstoord en dreigt er een tekort aan bruine mosterdzaadjes."

Beluister hier het fragment in Nieuwe Feiten:

"Vroeger kwam al het bruine mosterdzaad uit Bourgondië", zegt De Bouw. "Die productie is verplaatst naar het buitenland, omdat er andere gewassen gekweekt worden. Nu hebben de Fransen die productie weer opgestart om het tekort op te vangen, maar door de hevige regenval is de oogst mislukt. Er zijn bovendien ook kevers die de mosterdplanten opeten. Dat is een groot probleem, want de wet verbiedt de producenten om chemische producten op de mosterdzaden te spuiten. De Franse boeren zijn geneigd om andere gewassen te planten die meer opbrengen. Door het tekort aan bruine mosterdzaden zijn de prijzen van mosterd de hoogte in geschoten."

Hoe zit het met de Belgische mosterdvoorraad?

"Op zich dreigt er geen tekort aan mosterd, aangezien er in België ook gewone mosterd, met zowel zwarte, bruine als witte mosterdzaadjes, gemaakt kan worden", zegt Philip Buisseret van Culinaria, de sectorfederatie van onder andere mosterd. "Zolang er nog zwarte en witte mosterdzaadjes zijn, kan je nog mosterd vinden in de winkelrekken."

"Voor de echte Dijon-mosterd is er wel een probleem, want die wordt ook bij ons een zeldzaamheid in de winkel. Er zijn nog bedrijven die een reserve aan bruine mosterdzaadjes hebben, maar het wordt steeds moeilijker", aldus Buisseret.

Er dreigt een tekort aan Dijon-mosterd in Frankrijk.
AFP or licensors

Is er beterschap in zicht?

Buisseret hoopt dat de problemen volgend jaar van de baan zijn. "Wij hopen dat de oogst in Canada volgend jaar zal verbeteren, en dat er opnieuw handel met Rusland of Oekraïne mogelijk zal zijn. Dat betekent dat ze ongeveer nu mosterdzaadjes moeten zaaien om volgend jaar een productie te hebben. Maar voorlopig is dat nog koffiedik kijken. De meeste producenten vrezen nog altijd prijsstijgingen en verdere tekorten van mosterdzaadjes in de sector."

Wat zijn de alternatieven?

Ook India produceert bruine mosterdzaadjes, maar die geven niet dezelfde textuur en smaak van mosterd als de zaadjes die uit Canada, Rusland en Oekraïne komen. 

"Er zijn al heel wat chefs die creatief proberen om te gaan met het gebrek aan mosterd, en die  tips geven om mosterd te vervangen", zegt De Bouw. De Parijse chef Laurence Bijhoux stelt voor mizuna, Japanse mosterdsla, te gebruiken. Ook bosui en knoflook kunnen volgens de chef veel smaak aan een gerecht toevoegen. 

"Sterrenrestaurants gebruiken wasabi om het tekort op te vangen, maar de echte mosterd van Dijon is moeilijk te vervangen, zeggen veel Fransen", aldus Jolien De Bouw.

Meest gelezen