Jongen (15) die valselijk als dader van mogelijk prikincident op We R Young was gezien, dient klacht in na haatberichten

Een jongen van 15 die (online)bedreigingen kreeg na de mogelijke needle spiking op het festival We R Young in Hasselt, heeft een klacht ingediend bij de lokale politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad. Hij zegt dat hij duizenden haatberichten kreeg nadat hij door een andere bezoeker valselijk als dader was aangeduid op TikTok.

"Sinds het We R Young festival vorige week woensdag in Hasselt heeft een jongeman duizenden bedreigingen ontvangen", bevestigt woordvoerder Dorien Baens van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. "Zowel via facebook, per sms en aan de telefoon. De jongeman heeft daarover een klacht ingediend. Het gaat dan over laster en eerroof, bedreigingen en belaging."

Op het tienerfestival We R Young in Hasselt werden woensdag 24 tieners onwel, na een mogelijk geval van needle spiking, een praktijk waarbij slachtoffers een injectie van drugs of verdovende middelen krijgen. Een meisje dat bij het incident betrokken was, dacht dat de jongen daarbij betrokken was, omdat hij door de politie gefouilleerd was en deelde dat op TikTok. Dat lokte dus een toevloed aan haatberichten uit

Dat één foto en een bericht op deze grote schaal groot is gemaakt op sociale media, hebben we nog nooit meegemaakt

Dorien Baens, woordvoerder politiezone LRH

"Dat één foto en een bericht op deze grote schaal groot is gemaakt op sociale media, hebben we nog nooit meegemaakt", gaat Baens verder. "We hebben nu een pv opgesteld en zullen alle mogelijke bewijzen proberen te verzamelen. We proberen ook te achterhalen wie achter al die accounts op sociale media zit. We zullen die informatie dan overmaken aan het parket.  Het parket zal dan beslissen wat er verder mee gaat gebeuren", vertelt persmagistraat Katrien Truyen.   

Volgens Het Nieuwsblad is de jongeman intussen ondergedoken, maar dat kan de politie niet bevestigen. "De jongeman weet dat van zodra er iets zou gebeuren we voor hem ter beschikking staan via het noodnummer 101. "

BEKIJK - De meldingen van een mogelijke needle spiking is een hot topic op sociaalnetwerksites, maar vaak is de informatie fout, zoals "Het journaal" op 27 mei 2022 in deze reportage uit de doeken deed:

Videospeler inladen...

Meest gelezen