AFP or licensors

250 sarcofagen en 150 bronzen beelden ontdekt op de site van Saqqara in Egypte

Een groot aantal oude bronzen beelden en goed bewaarde sarcofagen die zijn ontdekt in de bekende site van Saqqara in Egypte, werden voorgesteld aan de pers. Bij de ontdekkingen ook de graftombe van "Imhotep", de architect van de beroemde trappenpiramide van farao Djoser. Het is de zoveelste ontdekking op de site, waar onderzoekers al maandenlang opgravingen doen.

De site van Saqqara, iets meer dan 15 kilometer ten zuiden van de beroemde piramiden op het plateau van Gizeh, staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is bekend om de beroemde trappenpiramide van farao Djoser. Dit monument, dat rond 2700 v. Chr. werd gebouwd door de architect Imhotep, wordt beschouwd als een van de oudste ter wereld.  

BEKIJK - In Egypte is een collectie van nieuw ontdekte sarcofagen en beelden voorgesteld aan de pers.

Videospeler inladen...

De graftombe van Imhotep

 Van de 150 standbeelden die nu zijn ontdekt, is er een van de architect "Imhotep". Mostafa Waziri, directeur van de Hoge Raad voor Egyptische Oudheden, doet al vier opgravingen op de site: "Imhotep, die later vergoddelijkt werd, bracht een revolutie teweeg in de architectuur in de antieke wereld. Het vinden van de graftombe van Imhotep is dan ook een van de belangrijkste doelstellingen van de archeologische missie."

Imhotep bracht een revolutie teweeg in de architectuur van de antieke wereld. Het vinden van zijn graftombe is dan ook een heel belangrijke vondst

Mostafa Waziri, Directeur Hoge Raad voor Egyptische Oudheden

Naast het beeld van Imhotep, zijn andere bronzen beelden van de goden van het Egyptische pantheon opgegraven: Osiris, Isis, Hathor, Amun-Min, Nefertum en Anubis. Daarnaast werden er ook 250 houten sarcofagen met mummies uit de vijfde eeuw voor Christus gevonden. Die zullen een plaats krijgen in het nieuwe "Groot Egyptische Museum" bij het plateau van Gizeh. De Egyptische autoriteiten hopen het museum dit jaar nog te openen.

In één van sarcofagen vonden de archeologen een intacte en verzegelde papyrusrol. Die werd onmiddellijk overgebracht naar het laboratorium van het Egyptisch Museum in Caïro voor restauratie en analyse. Volgens de directeur van dat museum is de papyrus ongeveer negen meter lang en bevat het waarschijnlijk hoofdstukken uit het Boek der Doden.

AFP or licensors

Een boost voor het toerisme?

Het is niet de eerste grote ontdekking op de site. In januari 2021 onthulde Egypte al een hele reeks nieuwe archeologische "schatten" in Saqqara, waaronder een vijftigtal sarcofagen uit het Nieuwe Rijk van meer dan 3.000 jaar oud.

Egypte hoopt dat deze nieuwe ontdekkingen het toerisme, dat zwaar getroffen is door de coronapandemie, nieuw leven kan inblazen. De sector, die werk biedt aan twee miljoen mensen en meer dan 10% van het bbp genereert, staat sinds de Arabische lente in 2011 op een laag pitje.

Meest gelezen