Archieffoto

65 schepen liggen te wachten in Albertkanaal omdat sluiswachters staken

Op het Albertkanaal liggen 65 schepen te wachten omdat ze niet door de sluizen kunnen door een staking van de sluiswachters. In 4 van de 6 sluizen op het Albertkanaal wordt gestaakt. Aan de sluis van Wijnegem liggen een 40-tal schepen te wachten. Ter hoogte van de sluizen in Genk, Diepenbeek en Hasselt in totaal een 25-tal.

Ook verschillende sluiswachters nemen deel aan de algemene staking vandaag. Dat heeft vooral op het Albertkanaal gevolgen voor de scheepvaart. "Daar liggen in totaal 65 schepen te wachten. Het Albertkanaal telt 6 sluizen, in 4 daarvan wordt vandaag niet gewerkt. Aan de sluizen in Genk, Diepenbeek en Hasselt en Wijnegem ligt alles stil", zegt Lilianne Stinissen van de Vlaamse Waterweg.

"Aan de sluis in Wijnegem liggen een 40-tal schepen te wachten. Aan die van Genk, Diepenbeek en Hasselt in totaal een 25-tal. Er zijn wachtruimtes op het kanaal voor de schepen om er te wachten. Aan de sluizen van Ham en Olen op het Albertkanaal wordt niet gestaakt", zegt Stinissen. "Sommige sluiswachters zijn gisterenavond al beginnen te staken, de meesten vanochtend."

Ook op het kanaal Gent-Oostende wordt in de 2 sluizen gestaakt. Ook op het kanaal Briegden-Neerharen en Zuid-Willemsvaart in Limburg wordt gestaakt. De gevolgen op die locatie blijven momenteel beperkt.

Ook in de haven van Antwerpen laat de staking zich voelen. "Daardoor zal het laden en lossen van sommige schepen vandaag niet of met vertraging gebeuren. Hoe groot de vertragingen zijn, is momenteel moeilijk in te schatten", zegt Lennart Verstappen van Port of Antwerp.

Meest gelezen