Radio 2

Eerste detentiehuis van het land opent in Kortrijk: "Je zal hier geen tralies of celdeuren zien"

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), federaal minister van Justitie en grote pleitbezorger van de detentiehuizen in België, maakte vanmorgen kennis met het personeel van het Kortrijkse detentiehuis dat in september de deuren opent.  Het personeel, dat bezig is aan een 5 weken durende opleiding, kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. “Een schril contrast met de argwaan die in de buurt leeft tegenover het project, maar het zal een van onze taken zijn om dat gevoel om te buigen”, zegt Els Deloof die samen met Petra Colpaert het detentiehuis zal leiden.

Nog 3 maanden en dan komen de eerste, van de in totaal 57, kortgedetineerden aan in Lichtendal. Het gaat om mannen die maximaal 3 jaar cel moeten uitzitten en die voorbereid worden op hun re-integratie in de maatschappij. “We werken met een team van 37 detentiebegeleiders. Dat team bestaat uit personeelsleden van de gevangenissen van Beveren, Ieper en Oudenaarde. Maar daarnaast ook veel mensen die niets met het gevangeniswezen te maken hebben”, zegt Els Deloof . “Maar het zijn stuk voor stuk mensen die geloven in het project!”

Vlotte rekrutering personeel

De vacatures raakten de voorbije maanden opvallend snel ingevuld. En na een opleiding van 5 weken heeft iedereen er duidelijk nog veel zin in.  Lennart Verlinde uit Stasegem is één van hen. “Ik was fitnesscoach in een vorig leven, maar deze nieuwe job spreekt me enorm aan. Je staat hier tussen mensen die je terug op het rechte pad wil brengen. De paar weken die ik aan de slag was in Ruiselede, ook een open gevangenis, leverde enkel goede ervaringen op.”

Radio 2

Contrast klassieke gevangenissen

Tom Van Maerrem was in een vorig leven brigadier in een grote staalfabriek in Zwevegem. “Ik geloof in deze manier van detentie. In tegenstelling tot een klassieke gevangenis zit je hier niet 23 uur opgesloten in een cel, maar krijg je meer vrijheid en speelt het groepsgebeuren een grote rol”, zegt de ex-brigadier. “Leefgroepen van 8 tot 12 personen waar gedetineerden terug geloof krijgen in zichzelf. Het open regime laat ook toe dat omwonenden kennis kunnen maken met de gedetineerden. Er zijn plannen voor een koffiebar of een fietsherstelplaats in het centrum, uitgebaat door gedetineerden. Omwonenden kunnen er dan een koffie kunnen komen drinken. Het maakt deel uit van het re-integratietraject. In een klassieke gevangenis is zoiets niet mogelijk.” 

Er zijn plannen voor een koffiebar of een fietsherstelplaats in het centrum, uitgebaat door gedetineerden

Detentiebegeleider Tom

Revolutie in gevangeniswezen

Volgens minister Vincent Van Quickenborne is de start van het Kortrijkse detentiehuis het begin van een revolutie in het gevangeniswezen. “Op termijn komen er 15 detentiehuizen in België waar kortgedetineerden kunnen werken aan hun reclassering. Het is een totaal ander regime dan in de klassieke gevangenissen. Dat uit zich ook al in het gebouw zelf. Je zal hier geen tralies of celdeuren zien. Gelijkaardige projecten in het buitenland bewijzen dat deze aanpak werkt.” Die tralies en celdeuren zijn niet nodig volgens Ilse Deloof. “Er komen wel enkele buitencamera’s maar het verschil zit hem vooral in de dynamische veiligheid. Onze begeleiders hebben bijna voortdurend contact met de gedetineerden en het gaat om mensen die op voorhand werden gescreend om te zien of ze zo’n gemeenschapsregime aankunnen.” 

Tijdelijk project

Het detentieproject in het voormalige woonzorgcentrum loopt tot 2027. “Dan zal de het gebouwencomplex onderdeel worden van de campus van de KULAK. Het detentiehuis verhuist dan naar een andere locatie in de regio. De exacte locatie moet nog moet bepaald worden”, zegt Van Quickenborne. 

Radio 2

Meest gelezen