Allereerste turboverkeersplein van België geopend in Oostakker: "Vlotter en veiliger verkeer"

In Oostakker bij Gent is het allereerste turboverkeersplein van het land geopend. Dat is een rotonde met verkeerslichten en aparte rijstroken per richting waardoor het verkeer meer ruimte heeft en de doorstroming vlotter verloopt. Het is veiliger omdat bestuurders niet meer van rijvak mogen wisselen.

Aan het kruispunt Euro-Silo in Oostakker, bij Gent, is het eerste turboverkeersplein van ons land geopend. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is blij dat het project er eindelijk is. "13 maanden geleden stond ik hier om de eerste spade in de grond te steken, vandaag zien we dat het heel goed werkt."

Een turboverkeersplein is een plein met aparte rijstroken per richting. Bestuurders moeten voor het oprijden van het turboverkeersplein kiezen welke richting ze uit willen. "Het is eigenlijk een grote rotonde met verkeerslichten", legt Peeters uit. "Het verkeer wordt automatisch afgewikkeld naar de rijstrook waar je moet zijn. Om zo de verplaatsing te kunnen verder zetten. Door de rijvakken per richting heeft het verkeer veel meer ruimte, en verloopt het ook vlotter. Bovendien is het veel veiliger, omdat bestuurders niet meer van rijbaan kunnen wisselen." 

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters bij het eerste turboverkeersplein: "Nu loopt alles heel vlot"

Videospeler inladen...

We zitten aan een drukke zone langs het havengebied. Normaal zou het hier heel druk zijn maar nu is er een vlotte doorstroming

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters

Het turboverkeersplein in Oostakker is het eerste van ons land, maar daar zal het niet bij blijven. "Ook in de toekomst willen we dit unieke project verder uitbreiden naar andere plaatsen. Want we zien vandaag dat het goed werkt. We zitten aan een drukke zone langs het havengebied. Normaal zou het hier heel druk zijn maar er is een heel vlotte doorstroming. Iedereen is er al aan gewend en weet waar hij of zij naartoe moet gaan. Het werkt en dat is de bedoeling."

Het turboverkeersplein is de start van een reeks projecten waarbij de Vlaamse overheid de R4, de ring rond Gent wil hervormen. "In totaal hebben we 16 projecten die we versneld willen uitrollen, waaronder drie fietsbruggen in het Gentse. Ik zal dus nog geregeld langskomen om lintjes door te knippen," lacht minister Peeters. 

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" van 22 februari 2021 over de start van de aanleg van het turboverkeersplein:

Videospeler inladen...

Meest gelezen