© Lander Loeckx

Tekort aan redders in openluchtzwembaden Diest en Kessel-Lo: "Misschien moeten we deze zomer tijdelijk sluiten"

Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant is dringend op zoek naar redders voor de openluchtzwembaden in de provinciedomeinen van Diest en Kessel-Lo (Leuven). Indien er niet voldoende redders gevonden worden, is het niet uitgesloten dat de zwembaden deze zomer tijdelijk gesloten zullen moeten worden. 

"Redder is een knelpuntberoep geworden", stelt Ann Schevenels (Open VLD) , gedeputeerde voor de provinciedomeinen in Vlaams-Brabant. "We vinden heel moeilijk redders en dat heeft verschillende redenen. Naast de moeilijke uren en het vele avond- en weekendwerk, dragen de redders ook een grote verantwoordelijkheid. Daar tegenover staat dan weer geen volwaardige verloning. Bovendien kunnen ze bij ons slechts vijf maanden werken in tegenstelling tot de binnenzwembaden. Dat alles maakt dat het ontzettend moeilijk is om redders te vinden." 

Diest nu al af en toe dicht

Het tekort aan redders zorgt nu al voor beperktere openingsuren in het openluchtzwembad in domein Halve Maan in Diest. "Op maandag en dinsdag is het zwembad daar gesloten, een maatregel die we ook in de maand juni moeten verderzetten aangezien we nog steeds geen redders hebben gevonden. We hadden een kandidaat, maar helaas is die niet geslaagd voor de proeven. En we mogen geen risico's nemen. Voor onze zwembaden met een capaciteit van 1.600 zwemmers hebben we constant vier redders nodig. Aangezien we die niet hebben, moeten we sluiten", aldus Schevenels. 

Als we niet voldoende redders hebben, sluit ik niet uit dat we deze zomer de zwembaden enkele dagen zullen moeten sluiten

Ann Schevenels, gedeputeerde Vlaams-Brabant

De gedeputeerde hoopt wel voldoende redders te vinden tegen de zomervakantie. Al sluit ze niet uit dat de zwembaden ook in juli en augustus tijdelijk leeg zullen moeten blijven. "In de maanden juli en augustus kunnen we gelukkig rekenen op jobstudenten. Maar we moeten er natuurlijk genoeg hebben om eventueel verlof of zieken op te vangen. Lukt ons dat niet, dan sluit ik niet uit dat ook tijdens de zomermaanden de beide zwembaden op bepaalde dagen gesloten zullen worden." 

Meest gelezen