Zo klonk Belgische Stéphanie Huang in finale Koningin Elisabethwedstrijd: publiek laaiend, zelf "redelijk tevreden"

De enige Belgische celliste van de wedstrijd heeft haar parcours met succes afgerond. Vanavond speelde ze haar finale en oogstte lof van publiek en commentatoren. Zelf blijft ze er bescheiden bij. Zaterdag weten we welke plaats Stéphanie Huang krijgt van de jury.

Warm en lang applaus en veel bravo's kreeg Stéphanie Huang van het publiek in Bozar vanavond, na haar finale in de Koningin Elisabethwedstrijd. Ook van haar zus Sylvia, zelf finaliste in de wedstrijd voor viool drie jaar geleden. Een eerste reactie na haar optreden gaf ze aan Clara De Decker van Canvas, en ze klonk bepaald bescheiden: “Ik heb mijn best gedaan. Ik ben redelijk tevreden, hoewel het altijd beter kan.”

BEKIJK: de eerste reactie van Stéphanie Huang na haar finale bij Clara De Decker van Canvas

Videospeler inladen...

Huang speelde het concerto nr 2 voor cello en orkest van de Tsjechische componist Antonin Dvořák. Dat was niet de eerste keer. In maart nog speelde ze het ook al eens op hetzelfde podium in Bozar. “Dat heeft me veel geholpen. Ik weet waar ik aandacht aan moet besteden, waar ik goed moet luisteren. Ik heb dezelfde gevoelens, maar een wedstrijd is natuurlijk veel stresserender. Het helpt hoe dan ook om een stuk veel te spelen en te “roderen”.

Dit concerto van Antonin Dvořák is het lievelingsstuk van Stéphanie Huang en haar uitvoering viel ook in de smaak van de commentatoren op Canvas en Klara. Veerle Simoens, celliste en directeur van Festival van Vlaanderen Gent, noemt Huang "een poëte" en celliste en docente Viviane Spanoghe prijst haar "gedragen en beheerste" uitvoering, "waarbij de virtuositeit ten dienste staat van de muziek". Ook De Zes, de jongerenjury van zes Vlaamse cellostudenten, vond het spel van Stéphanie Huang unaniem "fenomenaal". 

BEKIJK EN BELUISTER: Stéphanie Huang in het laatste deel van concerto nr 2 van Antonin Dvořák

Videospeler inladen...

Over het plichtwerk, het speciaal voor de wedstrijd geschreven "Fünf Albumblätter" van de Duitse componist Jörg Widmann, had Stéphanie Huang zelf ook nog wat te vertellen: “Het was héél moeilijk. Zes dagen is heel kort om dit in te studeren. Het was heel intens. Maar ik vind het een interessant en ook mooi stuk.”

BEKIJK EN BELUISTER: Stéphanie Huang met het verplichte werk "Fünf Albumblätter" van Jörg Widmann

Videospeler inladen...

In deze finale, net als in de halve finale en de eerste ronde, voelde Stéphanie Huang de steun van het thuispubliek aan den lijve. “Nauwelijks sta ik op het podium of ik voel de warmte en de steun. Dat doet me zoveel plezier en eerlijk, het helpt me ook, want het is stresserend en niet makkelijk.”

Nog tot en met zaterdag spelen er elke avond twee finalisten; zaterdagavond laat maakt de jury dan bekend wie de winnaar is. Alles is live te volgen op VRT NU, het tv-kanaal van Ketnet en Klara.

Meest gelezen