Radio 2

Burgemeester De Panne vraagt maatregelen voor meer verkeersveiligheid op E40: "Het is een tikkende tijdbom"

Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan B) van De Panne vraagt dringend maatregelen om de E40 in zijn gemeente verkeersveiliger te maken. Door de populariteit van het pretpark Plopsaland en de regelmatige controles van de Fransen aan de grens staan er vaak files. Dat zorgde maandag voor de zoveelste kop-staartaanrijding.

Op drukke dagen staan de bezoekers van Plopsaland De Panne op het rechterrijvak van de E40 aan te schuiven. “Een gevaarlijke toestand die ik al jaren aanklaag”, zegt burgemeester Bram Degrieck van De Panne. “De afrit werd in het verleden verlengd en er zijn enkele kleine bordjes geplaatst, maar deze ingrepen zijn ontoereikend.” 

Een ander probleem die voor extra verkeersdrukte zorgt, zijn de onaangekondigde controles van Franse politie. "De laatste maanden laten ze het verkeer regelmatig afrijden op de kleine parking "Aire des Moëres" om er te controleren op eventuele transmigranten", weet de burgemeester. "Ook dat leidt tot lange files en zelfs tot ongevallen. Maandagmiddag nog gebeurde er op de E40 alweer een kop-staartaanrijding. Eén van de chauffeurs raakte gewond. En ongetwijfeld zullen er nog ongevallen gebeuren. De E40 is een tikkende tijdbom." 

Snelheidsbeperking en extra signalisatie

Een structurele oplossing voor de file, onder de vorm van een omleidingsweg, is niet voor meteen. Burgemeester Degrieck vroeg de gouverneur van West-Vlaanderen wel al om een overleg met de Franse prefect rond de grenscontroles. “Maar ook de wegbeheerder moet dringend maatregelen nemen”, aldus de burgemeester. “Die zou mobiele signalisatie kunnen plaatsen om de files aan te kondigen en een snelheidsverlaging in kunnen voeren tot 90 kilometer uur voor personenwagens en tot 70 kilometer per uur voor vrachtwagens tussen Veurne en de Franse grens in de richting van Frankrijk.” Degrieck wil op dat deel van de snelweg ook een inhaalverbod voor vrachtwagens.  

Radio 2

Meest gelezen