Archieffoto ter illustratie

SAFE-school in Mechelen verliest erkenning na negatief rapport Onderwijsinspectie

Het SAFE-college in Mechelen verliest zijn erkenning van de Vlaamse overheid. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist na een negatief rapport van de Onderwijsinspectie. De 11 leerlingen mogen hun jaar nog afmaken maar moeten daarna op zoek naar een nieuwe school. 

Het Secundair Algemeen-christelijk Futuristisch Educatiecentrum, zoals de SAFE-school voluit heet, richt zich op leerlingen met hoogbegaafdheid of leerstoornissen. De school is sinds 2015 erkend door de Vlaamse overheid, en mocht getuigschriften en diploma's secundair onderwijs uitreiken maar kreeg geen subsidies. 

Dit is hard maar het gaat om de onderwijskwaliteit, en dan kunnen we deze tekortkomingen niet door de vingers zien

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minster van Onderwijs

Uit een rapport van de Onderwijsinspectie blijkt dat het SAFE-college tekort schiet voor de vakken wiskunde, biologie, chemie, Nederlands en Engels. Ook is er te weinig leerlingenbegeleiding en is de infrastructuur niet altijd veilig. Minister Weyts besliste daarom om de erkenning van de school in te trekken. “We nemen dit soort beslissingen nooit lichtzinnig of met plezier”, zegt Weyts. “Dit is hard voor de vrijwilligers die zich hebben ingezet voor dit project. Maar dit gaat over onderwijskwaliteit voor onze kinderen en jongeren en dan kunnen we deze tekortkomingen niet door de vingers zien”. 

De 11 leerlingen die les volgen in het SAFE-college mogen hun schooljaar nog afmaken maar moeten daarna op zoek naar een andere school die wel erkend is. De Vlaamse Overheid wil samen met het Lokaal Overlegplatform (LOP) Mechelen voor iedere leerling een plaats vinden. 

Meest gelezen