TomTom schrapt wereldwijd 500 jobs, waarvan 50 in Belgische vestiging in Gent

Navigatiespecialist TomTom is van plan 51 van de 260 werknemers te ontslaan in de Belgische vestiging in Gent. Op dit moment is een overleg met de vakbonden aan de gang. Het bedrijf wil nog meer inzetten op automatisering en wil in totaal, wereldwijd, meer dan 500 jobs schrappen.

TomTom, bekend van de gps'en, houdt een reorganisatie omdat het meer wil inzetten op automatisering. Daardoor heeft het bedrijf minder personeel nodig, en er zouden wereldwijd 500 jobs verdwijnen. Het bedrijf heeft ook een vestiging in ons land, aan de Zuiderpoort in Gent. Daar werken 260 mensen. Voor 51 van hen hangt een ontslag boven het hoofd. Het gaat specifiek om mensen die werken in de afdeling  "mapping", zij werken met kaarten.

Overleg met vakbonden

Het sociaal overleg is er momenteel aan de gang. "Het is zeker de bedoeling om het aantal ontslagen nog naar beneden te krijgen", stelt Els De Coster van de liberale vakbond. Er zijn voorlopig nog geen acties gepland. "We gaan in eerste instantie de mensen vooral bijstaan, want dit is toch wel een slag in het gezicht." 

Het is een markt waarin veel beweegt. We wisten dat er een risico was op nieuwe ontslagen.

Els De Coster van ACLVB

De herstructurering viel ergens wel te verwachten, volgens De Coster. "Het is een markt waarin veel beweegt. En heel snel. De voorbije 10 jaar zijn er al 2 kleinere ontslagrondes geweest. We wisten dus wel dat het risico er was,  zeker nu met de oorlog in Oekraïne. Die heeft invloed op alle markten." TomTom is al 14 jaar actief in Gent.

Meest gelezen