rtv

Everzwijncoördinator geeft  Genkenaren tips: "Hou de everzwijnen uit je tuin en zorg dat ze geen voedsel vinden"

Er is de jongste tijd veel beroering over de overlast van everzwijnen, zeker in Genk. Daar komen alsmaar meer everzwijnen in tuinen zoeken naar voedsel. En enkele dagen geleden werd een hond zwaar toegetakeld en er daagde zelfs een everzwijn op vlakbij een petanqueplein terwijl daar een tornooi werd gespeeld. Everzwijncoördinator Jolien Wevers pleit op de eerste plaats voor preventieve maatregelen: "Zorg dat everzwijnen zich niet thuisvoelen in je tuin of woonwijk."

De everzwijnen komen vaker in de woonwijken de jongste tijd en dat is geen toeval, zegt everzwijncoördinator Jolien Wevers. "Aan de ene kant heeft dat te maken met de verweving tussen natuur en bebouwing die we hebben in Limburg, zeker in Genk. Anderzijds is er weinig voedsel aanwezig in de bossen en gaan er meer zwervers naar de woonwijken.

 Wat we zeker moeten vermijden is dat everzwijnen zich gaan thuisvoelen in woongebieden en mensen gaan associëren met voedsel. Ga dus zeker niet actief voederen, en huis-, tuin- en keukenafval moet je goed afschermen. Daarnaast is de beste remedie nog altijd de plaatsing van een everzwijnenraster, daarvoor moet je stevige palen en draad gebruiken. De draad moet ook 20 cm in de grond gegraven worden zodat ze hem niet met hun snuit omhoog kunnen duwen."

Jagen in woonwijken is niet evident

Of er dan ook meer moet gejaagd worden? "Ingrijpen op de populatie is inderdaad één van de maatregelen, maar jagen is niet evident in een woonwijk en het draagvlak is er ook niet altijd voor. Daarom promoten we in eerste instantie preventieve maatregelen die op korte termijn effectief zijn."

Binnenkort is er een nieuw overleg over de everzwijnen in Genk, met de stad, de everzwijncoördinator, het Agentschap voor Natuur en Bos en de jagers. 

Ondertussen begrijpt Jolien Wevers ook de bezorgdheid van de inwoners, als ze rechtstreeks geconfronteerd worden met een groot everzwijn of in het geval dat een hond zwaar wordt toegetakeld door een wild zwijn.

Meest gelezen