© Zoonar.com/Elnur Amikishiyev - portal.belgaimage.be

In Brussel meest kans op een eerste job met een diploma onderwijs, toegepaste wetenschappen en paramedische studies

In Brussel vind je het vlotst een baan met de diploma's onderwijs, toegepaste wetenschappen en paramedische studies zoals podoloog of diëtist. En hoe hoger het diploma, des te meer kans op een baan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Brusselse observatorium voor werk en opleiding view.brussels. 

Je bent 18, je woont in Brussel en je moet een studiekeuze maken. De vraag stelt zich dezer dagen bij veel jongeren van die leeftijd. De studie van view.brussels geeft een duidelijk antwoord, zegt Caroline Mancel van de Brusselse Dienst voor Arbeidsbemiddeling Actiris: “Bij jongeren die bachelorstudies tot een goed einde brachten, is er één uitschieter. Een onderwijsdiploma geeft de allerhoogste werkzekerheid met 95,6%. Daarna volgt een paramedisch diploma (88,7%). Ook een diploma sociaal werk en zorgverlening (84,7%) of informatica (83%) geven je bijzonder hoge kansen op werk.”

Masterdiploma's geven jongeren ook een mooi toekomstperspectief. Wie een diploma toegepaste wetenschappen op zak heeft, vindt in 93,3% van de gevallen binnen het jaar een duurzame job. Masters in zakelijke administratie & management (84,7%) of recht & criminologie (82,5%) vervolledigen de top drie. Jongeren met alleen een diploma middelbaar onderwijs kunnen aan de slag in de  kinderverzorging en verpleging (77,2%), preventie en bewaking (72,7%) en industrie (72,2%).

Hoe hoger het diploma, des te beter

Algemeen is het zo dat Brussel met zijn diensteneconomie vooral nood heeft aan hogergeschoolden, zegt Caroline Mancel: “Er is een grote vraag naar hoogopgeleide arbeidskrachten in Brussel. En ze neemt alleen maar toe: op 20 jaar tijd steeg de vraag met 66%. Slecht een op de zeven vacatures vraagt nog om geen of weinig scholing.”

Het logische gevolg daarvan is dat drie van de vier jongeren die een bachelor of master behaalden, een duurzame job vinden binnen het jaar. Voor wie meteen na het middelbaar onderwijs een job begint te zoeken is dat maar de helft. Wie het middelbaar onderwijs vroegtijdig verlaat of wie een niet-erkend diploma bezit, vindt in een op de drie gevallen een goede job binnen de twaalf maanden.

Vrouwen geven het goede voorbeeld

Opvallend is dat de coronapandemie in dit verband een positieve rol heeft gespeeld. Caroline Mancel: “Wat we gemerkt hebben, en dat is volgens ons de belangrijkste impact, is dat jongeren langer studeren, en aangezien dat in Brussel zo belangrijk is, is dat toch een positief effect.”

Ook opvallend is dat vrouwen makkelijker een job vinden dan mannen. Dat komt niet alleen doordat ze gemiddeld een hoger diploma hebben, maar ook door hun studiekeuze. Vrouwen kiezen opvallend vaker voor studierichtingen met een heel grote kans op werk, zoals zorg en onderwijs. Caroline Mancel: “Mannen zouden een voorbeeld kunnen nemen aan vrouwen op dat gebied.”

Meest gelezen