Kogel door de kerk voor Gravensteen: dan toch paviljoen om monument rolstoeltoegankelijk te maken

Er komt dan toch een paviljoen in het parkje aan het Gravensteen in Gent om het monument toegankelijk te maken voor mensen met een rolstoel. Dat heeft het stadsbestuur beslist. Daarmee grijpt de stad terug naar het eerste plan dat destijds werd afgevoerd na protest. "Niets doen is geen optie", zegt schepen Sami Souguir (Open VLD).

De stad herneemt voor een groot stuk het oorspronkelijk traject uit 2019, met een paviljoen in het park aan de Geldmunt. Daartegen was nochtans protest gekomen, onder meer van actiecomité SOS Gravensteen, omdat een stuk van het park zou verdwijnen. Er kwam een reeks andere voorstellen, maar geen enkel plan bleek haalbaar. De stad voorziet nu een kleiner paviljoen aan de zijkant op de plaats waar nu een park is. 

Stad Gent

Een kleiner paviljoen dus: 123 vierkante meter in plaats van de 240 vierkante meter uit het eerste plan. Het paviljoen zal zo'n 11 procent van het parkje innemen. De bouwaanvraag wordt in het najaar ingediend. "Niets doen is geen optie", aldus schepen Souguir. "Er zijn duizenden mensen die nu geen toegang hebben."

Niets doen is geen optie, het Gravensteen moet toegankelijker worden!
schepen Sami Souguir (Open VLD)

Mensen met een rolstoel zullen het Gravensteen kunnen bezoeken via een lift in het paviljoen. Ze krijgen toegang tot de middeleeuwse burcht via een gat in de muur. Op de eerste verdieping komt dan een tweede lift, naast de donjon, om de tweede verdieping en het dak te kunnen bezoeken.

VRT NWS- stadsjournalist Ward Schouppe woonde de persconferentie over de plannen bij:

Deadline voor centen

De stad stelt nieuwe plannen voor maar beseft dat ook daar protest zal tegen komen. "Er zal tegenkanting zijn en het dossier zal vertraging oplopen", verkaart Souguir. De stad heeft uitstel gevraagd aan Toerisme Vlaanderen om nog aanspraak te kunnen maken op een subsidie. SOS Gravensteen reageert negatief op de nieuwe plannen. "Dit is terug naar af, we zijn zeer ontevreden en zullen er alles aan doen om dit tegen te houden, ook juridisch', zegt Wouter Houtekamer van de actiegroep. Hij betreurt dat het paviljoen de weinige groene ruimte die er nog is, deels blijft innemen.

De kans is groot dat er geen paviljoen meer komt en dat het Gravensteen ontoegankelijk blijft voor rolstoelgebruikers

Wouter Houtekamer, SOS Gravensteen

Houtekamer denkt dat de plannen nooit uitgevoerd zullen raken. "Zo blijft de toegankelijkheid dode letter en dat is erg jammer. Dit zal jaren aanslepen en de budgettaire ruimte van de stad is erg klein. Ik begrijp niet waarom de stad het advies over ons aangepaste plan niet afwacht en de vlucht vooruit kiest. Dit heeft helemaal geen zin." 

"Zonde, maar begrijp dat het moet"

Aan het Gravensteen reageren de Gentenaars verdeeld. "Ik vind het wel jammer dat het er anders zal gaan uitzien. Het paviljoen zal modern zijn en afsteken tegen de rest van de burcht", zegt een jonge student. Anderen hebben meer begrip voor de maatregel. "Zo'n monument moet toegankelijk zijn voor iedereen, ik werk zelf in de ouderenzorg en sommige mensen zijn jarenlang naar het Gravensteen gekomen. Ze verdienen het om er weer van te kunnen genieten", zegt een vrouw die op de tram zit te wachten.  

"Het is zonde dat ze een gat maken in een monument", zegt een man die van de zon geniet aan het Gravensteen. Schepen Souguir weerlegde die kritiek al op de persconferentie. "Het gat komt in een muur die niet authentiek is en in de 20e eeuw is gerenoveerd".

Wat vooraf ging

In 2018 schreef de stad Gent een internationale architectuurwedstrijd uit om het Gravensteen toegankelijker te maken. Er werden 5 ontwerpen uitgekozen waarvan uiteindelijk eentje het haalde: het plan met een paviljoen en lift aan de zijkant van de burcht. Op het plan kwam enorm veel protest en de stad besloot te overleggen. De plannen werden meer dan een jaar in de koelkast gestoken en alternatieve pistes werden onderzocht. Maar, telkens kwam er een (deels) negatief advies en werden de plannen naar de prullenbak verwezen. De stad grijpt terug naar het allereerste plan.

Bekijk hieronder enkele simulatiebeelden van het nieuwe paviljoen:

Stad Gent
Stad Gent

Meest gelezen