Royals op zondag - YouTube-ster Nikkie de Jager luncht op paleis en Amalia zal studeren en wonen in Amsterdam 

Koning Willem-Alexander heeft 26 "uitblinkers" over de vloer gekregen. Zijn vrouw Máxima ging parachutespringen, terwijl dochter Amalia een studiekeuze maakte. Prins Joachim heeft zijn diploma ontvangen, koningin Mathilde belde met Olena Zelenska en Charlène van Monaco tekende present. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Nikkie de Jager als uitblinker

De Oranjes hebben op Paleis Noordeinde een lunch gehouden met hun "Uitblinkers", Nederlanders die de afgelopen periode een prijs of onderscheiding hebben ontvangen voor hun prestaties in sport, wetenschap en cultuur. Maar dit jaar waren er ook stoelen voorzien voor minder bekende Nederlanders, zoals de Leraren van het Jaar (2021) en de Architect van het Jaar.

De uitblinkersgroepsfoto.
Koninklijk Huis/Facebook

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima nodigden onder anderen schrijfster Lale Gül (bekend van de NS Publieksprijs voor haar boek "Ik ga leven") uit, NOS-weerman Gerrit Hiemstra, schaatskampioen Antoinette de Jong en Songfestivalpresentatrice en YouTube-ster Nikkie de Jager.

De Jager liet zich verrassen en liet het zich welgevallen. "Wat een ongelofelijke eer. Hoe is dit werkelijkheid", schreef ze op haar Instagram Stories. Antoinette de Jong poseerde achteraf graag met "leuke mensen", met Nikkie de Jager dus:

De uitblinkerslunch vindt elke zes maanden plaats. Zoals gebruikelijk is er niets bekendgemaakt over wat er is besproken: gesprekspartners van de koning worden verondersteld discretie in acht te houden. Over het menu is dan ook met geen woord gerept.

Máxima maakt parachutesprong

Voor wie het gemist heeft deze week: koningin Máxima heeft zich aan een duosprong gewaagd op bezoek bij de Nederlandse krijgsmacht. "Geen idee waar ik aan begonnen ben. Heel spannend", zei een best zenuwachtige Máxima. De Defensie Para School (DPS) staat sinds 2008 in voor parachuteopleidingen. Jaarlijks worden er 800 tot 1.000 militairen opgeleid.

BEKIJK - De sprong van Máxima:

Videospeler inladen...

Amalia gaat "op kamers" in Amsterdam

De kogel is door de kerk. De Nederlandse (kroon)prinses Amalia zet in september haar studies voort in hoofdstad Amsterdam. Dat maakte het hof bekend. Amalia (18) kiest voor een brede Engelstalige studie, Politics, Psychology, Law & Economics aan de universiteit. De prinses breekt met een Oranje-traditie om te studeren in Leiden.

In het boek "Amalia", dat auteur Claudia de Breij schreef met de prinses, verklapte ze alvast dat na Amsterdam het buitenland lonkt voor een masteropleiding. "Ik wil graag twee jaar buiten Nederland zijn", vertelde de prinses toen. Haar studententijd zal ze combineren met hier en daar officiële taken. "Ik wil me inzetten, maar vooral aandacht hebben voor mijn studie."

Amalia zal wonen in Amsterdam. Op sociale media is er kritiek, omdat heel wat studenten er niet meteen aan onderdak raken door de oververhitte vastgoedmarkt. Er wordt lacherig naar (pandjes)prins Bernhard verwezen, de neef van koning Willem-Alexander, die heel wat beleggingen heeft in tientallen Amsterdamse panden. 

Het persbericht van het hof over de studiekeuze van Amalia vermeldt duidelijk dat de "studietijd van de prinses wordt beschouwd als privé". Toen vader Willem-Alexander geschiedenis studeerde in Leiden, kreeg hij de weinig flatterende bijnaam Prins Pils, omdat hij graag feestte. Amalia is echter beschermd door de mediacode (sinds 2005) die elk jaar twee fotomomenten en een persbabbel vastlegt. In ruil laten de Nederlandse media de koninklijke familie - normaal - gerust. 

Mensen bieden volgers 50 euro om screenshots door te sturen
prinses Amalia over sociale media

Maar de prinses zal rekening moeten houden met sociale media. Daar worstelt ze wel mee, bleek in het boek "Amalia". Zelf heeft ze ook een account. "Er zijn mensen die 50 euro bieden aan mensen die mij volgen om een screenshot te sturen van mijn posts, van mijn foto's, van mijn verhaal. Ik kijk daar met een beetje onbegrip naar."

Joachim krijgt zijn Harvard-diploma

De Belgische prins Joachim studeerde vorig jaar af in bedrijfskunde en heeft afgelopen zondag eindelijk zijn diploma ontvangen. De prestigieuze Harvard Business School in Boston organiseerde een uitreiking voor studenten die afstudeerden in 2020 en 2021. De ceremonie moest eerder uitgesteld worden door de coronapandemie en vond vorig jaar virtueel plaats. Moeder prinses Astrid en vader prins Lorenz woonden de uitreiking in de VS trots bij.

"Ik ben bijzonder blij om terug te zijn in Harvard, waar ik twee buitengewone jaren doormaakte", reageert de 30-jarige prins. "Ik ben erkentelijk naar wie deze ervaring mogelijk gemaakt heeft. Ik heb vrienden en gepassioneerde professoren ontmoet. We vertrekken allen erg gemotiveerd om positief bij te dragen aan de toekomstige ontwikkeling van onze samenleving." 

Het waren twee buitengewone jaren
prins Joachim
Joachim vorig jaar in Laken voor de virtuele uitreiking. Dit jaar zakten prinses Astrid en prins Lorenz af naar Boston.

Joachim was al 5 jaar aan het werk toen hij besliste om opnieuw lessen te volgen. Hij zat ooit op een Engels internaat, volgde daarna zijn bachelorstudies in Italië en proefde van een vastgoedcarrière in de VS. Daarna was hij een tijdje analist in Brussel om vervolgens te verhuizen naar Zuid-Afrika. De vijf kinderen van prinses Astrid krijgen geen dotatie, zij moeten financieel zelfstandig zijn en werken voor de kost.

Mathilde spreekt met Oekraïense first lady

Koningin Mathilde heeft een videogesprek gehad met Olena Zelenska, de echtgenote van de Oekraïense president. Sinds Rusland het land binnenviel op 24 februari woedt er een oorlog. De koningin polste naar het mentale welzijn van de bevolking en het onderwijs voor kinderen in deze crisissituatie. 

Belgian Royal Palace/Twitter

Ons koninklijke paar bezocht in maart nog een noodopvangcentrum voor vluchtelingen uit Oekraïne in Brussel. Filip en Mathilde vangen zelf gezinnen op, in accommodaties van de Koninklijke Schenking (de openbare instelling die gronden, kastelen en andere gebouwen beheert). Om privacyredenen wordt daar nauwelijks over gecommuniceerd. 

Charlène aanwezig op de GP Monaco

Ze staat er opnieuw. Na langdurig ziekteverlof was prinses Charlène van Monaco vorig weekend aanwezig op de jaarlijkse Formule 1-race in het vorstendom. Voor de start begroette ze F1-piloot Charles Leclerc die een thuismatch speelde en in poleposition startte, maar als vierde eindigde. Het sportieve prinselijke paar ging op de foto met verschillende coureurs onder wie Max Verstappen en Sebastian Vettel.

Charlène met prins Albert en hun tweeling. Links achteraan staat Andrea Casiraghi, zoon van prinses Caroline.

Enkele dagen ervoor was Charlène ook al op pad geweest met dochtertje prinses Gabriella. Samen deelden ze een prijs uit op de Fashion Week in de Opera van Monte-Carlo. Aan de krant Nice Matin wilde de prinses kwijt dat haar gezondheid nog steeds "fragiel" is, maar dat ze zich een stuk rustiger voelt.

Intussen blijft de geruchtenmolen in de Franse sensatiemedia op volle toeren draaien en wordt geschreven dat Charlène jaarlijks 12 miljoen euro zou opstrijken om aan de zijde van prins Albert te verschijnen. "Door de vele media-aandacht voor onze familie wordt elke vorm van zwakte breed uitgemeten", reageert Charlène in Nice Matin op de speculaties over huwelijksproblemen.

KIJKTIP 
Vanavond kan je "Elizabeth: The unseen Queen" bekijken, om 21.30 uur op Eén. De documentaire toont de Britse koningin in haar jonge jaren, van de kinderwagen tot de kroning in 1953. Die beelden werden nooit eerder vrijgegeven. De Queen vertelt zelf over het plezier dat ze aan de privé-video's beleeft: "Ik heb er altijd van genoten om familiemomenten vast te houden." 

BEKIJK - De trailer van de documentaire "Elizabeth: The unseen Queen":

Meest gelezen