Gehuld in mysterie en erg exclusief, wat is de Bilderbergtop waar ook minister Van der Straeten op de gastenlijst prijkt

Nog tot 5 juni vindt in Washington de Bilderbergconferentie plaats, een exclusieve bijeenkomst waar invloedrijke figuren van de westerse wereld komen praten over de grote wereldproblemen. Dit jaar zijn er ook 4 Belgen uitgenodigd, onder wie energieminister Tinne Van der Straeten (Groen). Wat weten we over de Bilderbergconferentie, wat wordt er besproken en waarom gebeurt alles achter gesloten deuren? 

Zo'n 120 CEO's van grote bedrijven, zakenmensen, politieke leiders, academici en journalisten komen dezer dagen samen op de jaarlijkse Bilderbergconferentie. Die vindt dit jaar plaats in Washington D.C., in de Verenigde Staten.

Naast buitenlandse topfiguren als de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, NAVO-topman Jens Stoltenberg en de CEO's van Shell, Total en Pfizer zijn dit jaar ook 4 Belgen uitgenodigd: voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders, federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten en zakenman Thomas Leysen.

"Dat er een groene minister wordt uitgenodigd is niet helemaal nieuw, maar het zegt wel iets", vertelt Dries Lesage, professor internationale politiek (UGent) en kenner van internationale instellingen in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is een erkenning vanuit het westerse establishment en de top van het zakenleven ten aanzien van de groene politieke stroming. En groene thema's als klimaat en energie worden prominent besproken tijdens de Bilderbergconferentie."

De sfeer van geheimzinnigheid draagt bij tot het prestige van de club

Dries Lesage, professor internationale politiek (UGent)

De Bilderbergconferentie is in de jaren 50 ontstaan om elites uit West-Europa en Noord-Amerika samen te brengen en wordt sindsdien elk jaar georganiseerd door een private stichting. "Het is begonnen in volle Koude Oorlog met de bedoeling om de neuzen van de elite in dezelfde richting te zetten en te houden", zegt professor Lesage. 

"De grote thema's van vandaag worden daar besproken, zoals de oorlog in Oekraïne, de klimaatproblematiek, desinformatie en de strijd tegen fake news, maar ook andere, bredere geopolitieke vraagstukken."

Herbeluister het gesprek met professor Dries Lesage uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Er heerst een waas van geheimzinnigheid en discretie over de Bilderbergconferentie. Er zijn geen persconferenties of cameraploegen zoals bij andere conferenties. Eén van de regels is dat wat er gezegd wordt, wel naar buiten mag komen, maar wie het gezegd heeft, mag niet bekendgemaakt worden.

"Die regel is om ervoor te zorgen dat iedereen vrij van gedachten kan wisselen en vertrouwelijke informatie kan delen. Mocht alles openbaar zijn dan zijn de meetings veel minder interessant. Die sfeer van geheimzinnigheid draagt ook bij tot het prestige van de club", zegt professor Lesage.

Alle genodigden spreken ook als individu en niet vanuit hun functie of officiële titel. Ze zijn op die manier niet gebonden aan bijvoorbeeld afgesproken standpunten of politieke kleur.

Vrees voor geheime deals

Door het gebrek aan transparantie is er ook elk jaar heel wat kritiek op de Bilderbergconferentie. Er wordt gevreesd voor beïnvloeding, gelobby en geheime akkoorden. 

Protest tegen de Bilderbergconferentie in Oostenrijk in 2015
AFP PHOTO / CHRISTIAN BRUNA

"De Bilderbergconferentie is eigenlijk een informeel netwerkevent om vertrouwelijke informatie en inzichten uit te wisselen. Maar ongetwijfeld ook om elkaar te beïnvloeden", zegt professor Lesage. "Je hebt altijd elites en het is normaal dat die elkaar ontmoeten. Is het niet op die Bilderbergconferentie dan is het ergens anders."

"Er kunnen heel concrete dingen besproken of afgesproken worden, maar het is geen beslissingorgaan. En voor alle duidelijkheid: het is ook geen comité dat de touwtjes van de wereld in handen heeft, zoiets bestaat gewoon niet."

De volledige lijst van genodigden voor de Bilderbergconferentie van 2 tot 5 juni 2022 kan je hier nalezen. Uit Nederland zijn onder meer premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander dit jaar uitgenodigd.

Meest gelezen