Maarten in 2018 voor hij met de fiets naar Rusland vertrok

Na fietsavontuur naar Rusland begint Dilbekenaar nu aan fietstocht naar Oekraïne

Nadat Maarten van Middelem uit Dilbeek tijdens het WK Voetbal in 2018 tot in Rusland fietste, vertrekt hij nu met de fiets naar Oekraïne. Dit keer hoopt hij geld in te zamelen om de Oekraïense bevolking te steunen.

Maarten van Middelem is wat men noemt 'fietsgek'. Hij fietst graag en veel. Zoveel dat hij in 2018 besloot om helemaal naar Rusland te fietsen tijdens het WK Voetbal dat daar toen plaatsvond. Een helse fietstocht die hij tot een goed einde bracht. De toen 31-jarige Dilbekenaar kon er zelfs zijn voetbalidolen - waaronder Rode Duivel Vincent Kompany - ontmoetten. Het komende weekend start Van Middelem met een soortgelijk avontuur: een fietstocht van Dilbeek naar Lviv in Oekraïne.

"Mensen vragen me of dat wel een goed idee is, maar ik heb hier heel goed over nagedacht", vertelt van Middelem aan Radio 2. "Ik heb er vrienden wonen en zij verzekeren me dat het er momenteel rustig is. Maar ja, het gevaar loert wel om de hoek." De stad, Lviv, die van Middelem als eindbestemming heeft, ligt op 100 kilometer van de Poolse grens. Met zijn fietstocht wil van Middelem aandacht vragen voor de oorlog in Oekraïne, die nog steeds aan de gang is. Ook hoopt hij geld in te zamelen met zijn tocht. "Ik werk samen met een Brusselse vrijwilligersorganisatie, die onder andere medische uitrusting naar Oekraïne brengt en ze helpen ook Oekraïense vluchtelingen die in Brussel aankomen."

In totaal begint van Middelem aan een tocht van 2.000 kilometer. "Per kilometer hoop ik een euro in te zamelen, 2.000 euro in totaal dus." De Dilbekenaar hoopt over drie weken in Lviv aan te komen. 

Meest gelezen