De linkse afbeelding toont het oor van de patiënt voor de operatie,  en rechts 30 dagen erna.

Vrouw uit Mexico krijgt als eerste 3D-geprint oor op basis van eigen cellen in de VS

Een Mexicaanse vrouw heeft in de Verenigde Staten een nieuw oor gekregen dankzij een 3D-geprint implantaat. De vrouw werd geboren met een misvormd oor, een gevolg van de ziekte microtia. Het is de eerste ingreep met een 3D-geprint implantaat, wat een grote stap voorwaarts betekent voor het gebruik van nieuwe technologieën bij weefseltransplantaties. 

De vrouw lijdt aan microtia, een genetische aandoening waarbij een of beide oren misvormd zijn of zelfs volledig ontbreken. Dat kan gepaard gaan met gehoorverlies omdat de gehoorgang niet voldoende ontwikkeld is. Het is een zeldzame aandoening, ongeveer 1 op de 7.000 baby's wordt ermee geboren. Bij de vrouw in kwestie was haar rechteroor misvormd.

Het bedrijf 3DBio Therapeutics voerde de transplantatie uit in maart 2022. De patiënt kreeg een nieuw oor met een 3D-geprint implantaat dat gemaakt werd op basis van menselijke cellen van de patiënt. Het bedrijf printte de nieuwe oorschelp in overeenkomst met de vorm en grootte van het andere oor van de patiënt.  

Normaal wordt een oorimplantaat gemaakt door het gebruik van ribkraakbeen. De nieuwe techniek heeft volgens Arturo Bonilla, de dokter die de transplantatie uitvoerde, meer voordelen dan de traditionele werkwijze. "Het implantaat vereist een minder invasieve chirurgische ingreep dan het gebruik van ribkraakbeen voor de reconstructie van het oor. We verwachten dan ook dat het oor flexibeler zal zijn dan andere implantaten", zegt hij. Het nieuwe oor zal kraakbeenweefsel blijven aanmaken, waardoor het eruitziet als een natuurlijk oor. 

Een 3D-geprint implantaat

Het bedrijf kondigde aan dat de transplantatie deel uitmaakt van een klinische studie, waar ook elf andere personen met microtia aan deelnemen. Zij zullen in de toekomst op dezelfde manier een behandeling ondergaan. 

Recente doorbraken

De succesvolle oortransplantatie betekent een belangrijke stap voorwaarts in de weefseltransplantatie op basis van nieuwe technologieën. "3D-printen biedt een aantal voordelen ten opzichte van handgemaakt weefsel. Het maakt het mogelijk om op grotere schaal te werken, met een hogere precisie en minder kosten", zegt Anthony Atala directeur van het Instituut voor Regeneratieve Geneeskunde in de VS.

De transplantatie is een van de verschillende recente doorbraken in de zoektocht naar een efficiëntere transplantatie van organen en weefsels. In januari 2022 kreeg een Amerikaanse man een nieuw hart van een varkensdonor, maar overleed enkele maanden later na de operatie, vermoedelijk was hij besmet met het varkensvirus. 

Met meer onderzoek kan de nieuwe technologie ook ingezet worden om andere lichaamsonderdelen te transplanteren, zegt het bedrijf. In de toekomst wil het bedrijf neuzen, knieën of zelfs complexe organen zoals levers en nieren printen.

Meest gelezen