Dendermonde bedankt 2.000 vrijwilligers van Ros Beiaardommegang met groot volksfeest

De tribunes zijn inmiddels afgebroken, de straten schoongeveegd en de eet- en drankstandjes opgeruimd, maar toch leeft Dendermonde nog steeds in een roes, één week na de geslaagde Ros Beiaard ommegang. De stad bedankte alle vrijwilligers met een groot volksfeest.

“Dit bedankingsfeest is een traditie die onze vele medewerkers verdienen”, zegt burgemeester Piet Buyse. “iedereen heeft het beste van zichzelf gegeven om van deze editie een topeditie te maken en dat verdient letterlijk en figuurlijk een bloemetje. De mensen ontmoeten mekaar hier op de Grote Markt en vertellen elkaar de verhalen van wat ze meegemaakt hebben. Ja we dompelen onszelf nog graag even in die fantastische sfeer van afgelopen zondag,” lacht de burgemeester.

Ondertussen is de DVD van de ommegang ook al klaar. Op het grote scherm werden er beelden van de film geprojecteerd en de pijnders, de mannen die het paard dragen, keken broederlijk, schouder aan schouder ontroerd naar hun eigen prestatie, waarop ze elkaar in de armen vallen en elkaar feliciteren.

Ros Beiaardlied

Terwijl de drank rijkelijk vloeit zijn er op het podium optredens te zien van onder meer Frimout, The Return of a Clown en Gene Thomas, maar echt wild wordt het wanneer het Ros Beiaardlied door de boxen schalt. Dan verandert de Grote Markt in één grote handenklappende, springende en dansende massa!
“Natuurlijk kennen we dat” zegt een enthousiaste maar geëmotioneerde Dendermondse. “Dat liedje begint en iedereen gaat uit de bol, want dat is zo aanstekelijk”

Het was mijn derde keer dat ik Kalleke ben, en dat doe ik voor de eer en de roem en omdat ik een fiere Dendermondenaar ben

Walter De Smet alias Kalleke Step

Onder de feestvierders ook Kalleke Step. Dat is de nar die sinds de 19de eeuw tijdens de ommegang stevig de linten in de hand houdt die aan het bit van het Ros Beiaard bevestigd zijn. Hij danst en wandelt acrobatisch mee op de muziek en telkens wanneer het paard steigert, doet hij onvermoeibaar een handenstand. In 2000, 2010 en nu ook in 2022 nam Walter De Smet deze rol op zich. “Het was inderdaad mijn derde keer dat ik Kalleke ben, en dat doe ik voor de eer en de roem en omdat ik een fiere Dendermondenaar ben,” bevestigt hij. “Ik kan daar enorm van genieten, hoe zwaar het ook is. Tijd om te kijken wie er allemaal op je roept heb je niet want je gaat op in de massa. Het is zwaar, maar ik geniet er enorm van.

Kalleke Step

En dan zijn er de pijnders, de stoere binken die het paard dragen, met de kinderen erop 1.000 kilogram zwaar. Er zijn 3 groepen van 12 dragers en allemaal dragen ze dezelfde t-shirt op het bedankingsfeest met de tekst Ik draag het Ros Beiaard in mijn hart. “Maar wij dragen het niet alleen in ons hart” zegt pijnder Tony Boonen, die samen met z’n zoon Tom Boonen (niet de wielrenner) onder het paard zat. “Wij dragen ’t Peird op onze schouders en daar zijn we fier op. Het was mijn derde keer en ik vond dit de meest uitgesproken ommegang ondanks het mindere weer, zeker bij de start. Maar de warmte van de mensen heeft alle regen doen wegtrekken. En ja we hadden wat achterstand op het schema, maar ‘t Peird steigert waar de mensen klaar staan met een fles jenever,” lacht Tony Boonen. “Pijnder is geen knelpuntberoep want er staan veel kandidaten te wachten. En dat is gek, want als een baas moest vragen, verzet met 12 man eens een gewicht van een ton, dan zou er gezegd worden, neem maar een kraan, maar wij doen dat met veel plezier en enthousiasme”

Katuit

Ondertussen kijkt Dendermonde al uit naar 25 augustus, want dan is het Katuit, en zullen de drie historische reuzen, Indiaan, Goliath en Mars al dansend door de Dendermondse straten trekken. En ook dan zullen de inwoners zoals elk jaar weer massaal aanwezig zijn.

Meest gelezen