BEKIJK - Zwaarste wateroverlast in 20 jaar in Landen, ook Borgworm en Andenne getroffen door overstromingen

Landen, in de provincie Vlaams-Brabant, is getroffen door wateroverlast na hevig onweer. Het gaat er om de zwaarste overstromingen in 20 jaar tijd. Ook in de provincies Luik en Namen was er lokaal zware wateroverlast. Sommige plaatsen hadden vorige zomer al in de klappen gedeeld tijdens de watersnoodramp. Elders in het land lijkt de schade al bij al mee te vallen.

In Vlaanderen was er vooral wateroverlast in Landen in de provincie Vlaams-Brabant. Het is 20 jaar geleden dat Landen nog zo zwaar getroffen werd door overstromingen. "Onze gemeente is zeer zwaar getroffen", zei burgemeester Gino Debroux daarover. "De crisiscel is samen gekomen."

BEKIJK - Zware wateroverlast in Landen:

Videospeler inladen...

"We hebben heel veel schade in de garage, niet normaal", zegt Jordy Vanbrabant aan VRT NWS. Hij is een getroffen bewoner van Landen. Hij woont op een van de glooiende invalswegen naar Landen, net in een dal, waar veel van het water samen kwam. "Het is al de zevende of de achtste keer dat dit gebeurt."

"Het overstroomt hier regelmatig", zegt ook Pierre Box, een andere inwoner van Landen. "Er wordt niet veel aan gedaan." Burgemeester Debroux benadrukt dat er de afgelopen 20 jaar veel investeringen zijn geweest tegen wateroverlast. "We hebben wachtbekkens aangelegd", zegt hij aan VRT NWS. "En we zijn ook bezig met ontharding."

BEKIJK - De inwoners van Landen meten de schade op:

Videospeler inladen...

Zware regenval veroorzaakte ook hevige hinder in de provincie Namen en vooral in Andenne. Verschillende wegen stonden onder water en huizen werden door wateroverlast getroffen. Ook in Borgworm (Waremme) in de provincie Luik was er heel wat overlast. Op sommige plaatsen waren er modderstromen.

BEKIJK - Modderstroom in Borgworm (Waremme) en wateroverlast in de buurt van Andenne:

Videospeler inladen...

Sommige van de getroffen mensen die nu water binnen hebben, kregen afgelopen zomer al te maken met wateroverlast. "We dachten dat het toen een catastrofe was toen het water in juli 60 centimeter hoog stond", zegt een getroffen bewoner aan de RTBF. "Vandaag staat het zeker een meter hoog."

BEKIJK - Een ploeg van de RTBF is de schade gaan opmeten bij Borgworm. Deze man moest zijn wagen in het water achterlaten:

Videospeler inladen...

Overlast op andere plaatsen

De organisatoren van het festival Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren riepen bezoekers een tijdlang op om pas na 19 uur naar het festivalterrein te komen. "Op dit moment valt het water met bakken uit de lucht, dus we vragen om wat later te komen", zei Lomme Valkeneers van het festival in de namiddag aan onze redactie.

Er wordt nog altijd muziek gespeeld, maar we zitten wel met een aantal kortsluitingen

Toch ging het festival nog door. "Er wordt nog altijd muziek gespeeld, maar we zitten wel met een aantal kortsluitingen", zei Valkeneers. "We hebben ook twee podia moeten ontruimen, maar alles komt goed."

Ook op andere plaatsen in het land heeft de hevige regenval hier en daar overlast veroorzaakt. In Brussel bijvoorbeeld zijn enkele tunnels een tijdlang afgesloten geweest door wateroverlast. Ook op de E314 naar Genk was door wateroverlast de rijbaan een tijdje afgesloten ter hoogte van de verkeerswisselaar in Lummen.

BEKIJK - Wateroverlast in Wilsele bij Leuven (Vlaams-Brabant). (Beelden van Serge Bou Serhal)

Videospeler inladen...

BEKIJK - In Oost- en West-Vlaanderen viel er op sommige plaatsen erg veel regen op korte tijd deze voormiddag. In enkele Facebook-groepen is de wateroverlast goed te zien.

Videospeler inladen...

Code oranje

Het KMI kondigde om 13 uur code oranje af voor de provincies Antwerpen, Limburg, Luik, Namen en Luxemburg. Sinds 23 uur geldt in het hele land weer code groen.

CODE GEEL VOOR ONWEER
"We verwachten lokaal onweer met ofwel zware regenval, of hagelbuien, of rukwinden, of blikseminslagen, die lokaal voor overlast of schade kunnen zorgen. Wees waakzaam."

CODE ORANJE VOOR ONWEER
"We verwachten verspreid hevig onweer. Intense regenval, of hagelbuien, of hevige rukwinden, of blikseminslagen, kunnen op grotere schaal voor schade of overlast zorgen. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op."

BEKIJK - Het meest recente weerbericht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen