© Queen Elisabeth Competition - Derek Prager

Koreaanse Hayoung Choi (24) wint de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello met verrassende hedendaagse muziekkeuze 

De Koreaanse celliste Hayoung Choi heeft de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd gewonnen. Ze scoorde met een eigenzinnige keuze voor een hedendaags concerto van de Poolse componist Witold Lutoslawski. De publieksprijs is voor de enige Belgische celliste, Stéphanie Huang. Zij is een van de zes niet-gerangschikte laureaten. 

De muziekmarathon is gelopen en de jury heeft de prijzen uitgedeeld. Dit zijn de laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello: de eerste prijs is voor de Zuid-Koreaanse Hayoung Choi (24); de tweede prijs voor de Chinees Yibai Chen (20); de derde prijs voor de Est Marcel Johannes Kits (27); de vierde prijs voor de Oekraïner Oleksiy Shadrin (28); de vijfde prijs voor de Serviër Petar Pejčić (20) en de zesde prijs voor de Canadees Bryan Cheng (24).

Yibai Chen (2de prijs), Hayoung Choi (1e prijs), Marcel Johannes Kits (3e prijs)
Derek Prager

De publieksprijzen van Canvas en Klara én die van Musiq3 van de RTBF zijn allebei voor de enige Belgische celliste die deelnam, Stéphanie Huang (26) uit Henegouwen. Drie jaar geleden kreeg haar zus Sylvia ook de publieksprijs in de Koningin Elisabethwedstrijd, maar dan voor viool. En net als haar zus eindigt Stéphanie bij de niet-gerangschikte laureaten, dat wil zeggen de nummers 7 tot en met 12.

BEKIJK - Onze landgenote reageert tevreden op haar publieksprijs.

Videospeler inladen...

BEKIJK: Juryvoorzitter Gilles Ledure maakt de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd bekend:

Videospeler inladen...

BEKIJK: Een blije reactie van Hayoung Choi bij Clara De Decker van Canvas:

Videospeler inladen...

Punk op cello

De winnares, de Zuid-Koreaanse Hayoung Choi, studeerde in Groot-Brittannië en Duitsland en won ook al eerder internationale wedstrijden. In de halve finale ging ze al over de tongen met een bijzonder stuk van de Poolse componist Penderecki, waarbij ze haar cello op allerlei ongebruikelijke manieren bespeelde en betrommelde. Commentaar van de kenners: "Dit was punk op cello". Tussen twee haakjes: deze celliste is in haar vrije tijd ook jazzdrummer.

Videospeler inladen...

In de finale verraste Hayoung Choi met het concerto voor cello en orkest van de Pool Witold Lutoslawski, geschreven in 1970 voor de legendarische cellist Mstislav Rostropovitsj. Een werk dat nog niet eerder werd uitgevoerd in de Koningin Elisabethwedstrijd en dat Hayoung Choi notabene nog nooit eerder met orkest had gespeeld.

BEKIJK: Hayoung Choi met het indrukwekkende solobegin van het concerto van Lutoslawski:

Videospeler inladen...

Volgens de commentatoren was deze editie een “grand cru” met veel cellisten van uitzonderlijk hoog niveau en muzikale kwaliteit, en bovendien een muziekkeuze die veel ruimer ging dan gewoonlijk. Er was heel veel twintigste-eeuwse muziek te horen de afgelopen weken, met zelfs wat experimenten op de cello.

Wat winnen de laureaten? De eerste prijs is sowieso een visitekaartje voor de internationale concertwereld. Daarnaast krijgt de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 25.000 euro; de tweede prijs is 20.000 euro waard, de derde 17.000, de vierde 12.500, de vijfde 10.000 en de zesde 8.000. De zes laureaten die niet gerangschikt zijn ontvangen 4.000 euro. De eerste zes wacht de komende maanden nog een uitgebreid concertprogramma in België.

De laureaten hebben er een loodzwaar parcours op zitten, dat een maand heeft geduurd. Met verplichte werken, verscheidene eigen programma’s waaruit de jury op het laatste moment kiest, een week afzondering om het gloednieuwe plichtwerk in te studeren en weinig repetitietijd met de orkesten. 

BEKIJK: Een overzicht van alle 12 finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2022 én het orkest Brussels Philharmonic onder leiding van dirigent Stéphane Denève:

Videospeler inladen...

Na één afgelast concours en één op halve kracht wegens corona was dit jaar alles weer zoals vanouds, met veel en enthousiast publiek in de zaal en rechtstreekse uitzendingen op radio, tv en online. 

Winnares Hayoung Choi volgt de Fransman Victor Julien-Laferrière op, die de eerste cellowedstrijd won in 2017. De Koningin Elisabethwedstrijd is afwisselend gewijd aan zang, viool, piano en cello. Op nu naar volgend jaar, dan is het aan de zangers. 

BEKIJK: Stéphanie Huang in het laatste deel van concerto nr 2 van Antonin Dvořák:

Videospeler inladen...

Meest gelezen