Themabeeld ter illustratie

3 sociale woonmaatschappijen in Meetjesland worden 1 woonmaatschappij

Binnenkort zal er in het Meetjesland 1 grote sociale woonmaatschappij actief zijn. Dat zijn 7 gemeenten in die regio overeengekomen. Concreet zullen de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen, cvba Wonen, en het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland samen één woonmaatschappij in het Meetjesland vormen. Die zal dan bijna 2.800 huurwoningen beheren.

De gemeentebesturen van Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate zijn overeengekomen dat ze samen 1 nieuwe sociale woonmaatschappij zullen vormen. Daardoor moeten de drie bestaande woonmaatschappijen in hun gebied samengaan. De Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen, cvba Wonen, en het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland zullen opgaan in de nieuwe maatschappij die nog een naam moet krijgen. 

De schaalvergroting komt er omdat de Vlaamse overheid heeft beslist dat er per gemeente maar 1 sociale woningmaatschappij meer actief mag zijn. Daardoor wordt de hele sector verplicht zich te reorganiseren en die reorganisatie is door de 7 deelnemende gemeenten aangegrepen om de krachten te bundelen. 

Schaalvergroting biedt voordelen

Schepen van wonen van Eeklo, Danny Plaetinck (N-VA) ziet verschillende voordelen in: "Het grote voordeel is dat die nieuwe maatschappij de bouw van nieuwe sociale woningen veel beter zal kunnen spreiden over haar werkingsgebied. Nu zijn er gemeenten waar nauwelijks sociale woningen staan en andere gemeenten die de opgelegde norm ruimschoots halen. Dat hangt ook samen met de structuur van de gemeente. In een stedelijke omgeving zoals Eeklo zal je veel meer behoefte hebben aan sociale woningen dan in een landelijke gemeente. Maar we moeten dus gaan naar een grotere spreiding." 

Ook de financiering van die ene woonmaatschappij zal billijker zijn. Nu hebben diezelfde stedelijke gemeenten veel kosten en investeren de landelijke gemeenten nauwelijks. Door alles in 1 pot te gooien en daarna te verdelen, zal alles wat eerlijker verlopen, hoopt schepen Plaetinck: "Een goed sociaal woonbeleid heeft middelen nodig en als dat allemaal geconcentreerd zit op 1 plaats, dan is het moeilijk om dat degelijk vorm te geven. Door de subsidies van de verschillende gemeenten samen te brengen, zullen we een beter sociaal woonbeleid kunnen voeren."  

Meest gelezen