Christophe Vandercam

Ryanair laat Zuid-Afrikaanse passagiers nationaliteit bewijzen met test Afrikaans, maar slechts 20 procent begrijpt taal

Luchtvaartmaatschappij Ryanair dwingt sommige passagiers met een Zuid-Afrikaans paspoort om hun nationaliteit te bewijzen met een test Afrikaans. Opmerkelijk, want maar 20 procent van het land begrijpt die taal. Het ligt gevoelig, want het Afrikaans was (samen met Engels) de officiële taal van het land tijdens het Apartheidsregime.

De lagekostenmaatschappij vliegt voor alle duidelijkheid niet van en naar Zuid-Afrika. Tegelijk zou de test alleen gevraagd worden bij passagiers met de Zuid-Afrikaanse nationaliteit die van en naar het Verenigd Koninkrijk vliegen. De ambassade van het Verenigd Koninkrijk in Zuid-Afrika laat weten dat die vragenlijst er niet op hun vraag komt.

Volgens de maatschappij zelf gaat het om een eenvoudige vragenlijst. Ze hebben die naar eigen zeggen ingevoerd omdat er veel misbruiken waren met Zuid-Afrikaanse paspoorten. "Als ze de vragenlijst niet kunnen invullen, mogen ze niet vliegen en krijgen ze hun integrale vlucht terugbetaald", meldt een woordvoerder van Ryanair aan persagentschap Reuters.

Als ze de vragenlijst niet kunnen invullen, mogen ze niet vliegen en krijgen ze hun integrale vlucht terugbetaald

De Zuid-Afrikaanse advocate Zinhle Novazi moest eind mei de test afleggen toen ze met Ryanair van Ibiza naar Londen vloog. Volgens haar vroegen ze onder meer naar de hoogste berg van Zuid-Afrika, de grootste stad en een nationale feestdag. "Ik kon de vragen beantwoorden", zegt ze aan Reuters. "Afrikaans is niet mijn moedertaal, maar ik leerde het op school."

"Absurde" keuze

Er zijn in Zuid-Afrika 11 officiële talen. Afrikaans is slechts de derde meest gesproken taal in het land, na Zoeloe en Xhosa. Afrikaans was wel (samen met Engels) de officiële taal van het land tijdens het Apartheidsregime. "Taal ligt dus heel gevoelig", zegt Conrad Steenkamp van de Afrikaanse taalcommissie aan Reuters. "Ryanair kan maar beter voorzichtig zijn. Dit kan een staartje krijgen."

Taal ligt dus heel gevoelig. Ryanair kan maar beter voorzichtig zijn

Afrikaans is de moedertaal van zowat 12 procent van de Zuid-Afrikanen. Alles samen begrijpt 20 procent van de inwoners van het land de taal. "Het is echt absurd dat ze deze keuze hebben gemaakt", zegt Steenkamp. "Naar schatting 50 miljoen Zuid-Afrikanen begrijpen de taal niet."

Meest gelezen