Radio 2

Buurt richt WhatsAppgroep "zandzakkenvullers" op om zelf in te grijpen bij wateroverlast

In Stevoort (Hasselt) hebben buurtbewoners zelf een WhatsAppgroep "zandzakkenvullers" opgericht. Zo kunnen ze elkaar snel alarmeren wanneer er wateroverlast dreigt. En samen zand beginnen scheppen in de vele zakjes.  

De groep werd opgericht na de waterellende van afgelopen zomer, toen liepen er ook enkele straten onder in de deelgemeente van Hasselt. Gisteren is er voor het eerst opgeroepen om te komen helpen. "De tamtam bestaat niet meer in Stevoort, dus hebben we gezegd: we doen het op een moderne manier en richten een WhatsAppgroep op", zegt Josepha Raymaekers van buurtcomité Stevoort Solidair. "Op het moment dat er dan een noodsituatie is, kunnen we een oproep doen dat iedereen moet afkomen, een schop of aanhangwagen moet meebrengen om te komen helpen. Gisteren waren we met een 70-tal mensen aan het scheppen, allemaal doornat, maar blij dat we konden voorkomen dat er zo een aantal huizen onder water kwamen te staan." "Het was mooi om te zien", zegt Raymaekers. "Zelfs kinderen waren met kleine schopjes bezig. Mannen tilden de zakken, vrouwen bonden ze dicht.  Iedereen wilde helpen."

Zelfs kinderen waren met kleine schopjes bezig. 

Stevoort ligt in de Herkvallei en er zijn een aantal zwakke punten die wat lager liggen. Sommige plaatsen hebben het beter, met een wachtbekken en een pompinstallatie. Maar op sommige plaatsen, zoals de Jannestraat en de Valeriaanstraat, hebben ze snel last van veel water. "Als het wachtbekken vol zit, dan stroomt het over. Als er veel water valt, moet je proberen aan te pakken wat kan", benadrukt Raymaekers. 

Radio 2

De groep heeft daarom met financiële steun zelf 2.000 zandzakken en een waterpomp gekocht. Zand mogen ze gaan scheppen bij een bouwmaterialenhandel in de buurt. "Als er wateroverlast is, dan kan de brandweer dat allemaal niet aan. Wij hebben hier de mogelijkheid om mensen samen te krijgen en elkaar te steunen. We hebben extra middelen gekregen bij een sponsor en hebben raad gekregen van de brandweer welke zakjes we best konden nemen. Buren moeten elkaar kunnen helpen."

Meest gelezen