Ecolo wil 30.000 euro geven aan alle Belgen van 25 jaar

De partij Ecolo wil elke jongere op de leeftijd van 25 jaar 30.000 euro geven. Daarmee zouden jongeren bijvoorbeeld kunnen starten met projecten of een opleiding of investeren in de toegang tot huisvesting. Goed voor de jongere en de samenleving, klinkt het. 

Het voorstel voor het "universele solidariteitskapitaal" op 25 jaar zou 2,5 miljard euro kosten en zou volgens Ecolo gefinancierd kunnen worden door een belasting van 1 procent op het vermogen van de allerrijksten. "De KU Leuven heeft berekend dat die ingreep 6 miljard euro zou opleveren. Ons voorstel is om de helft daarvan toe te kennen aan de jongeren", zegt Ecolo-co-voorzitter Rajae Maouane, die het voorstel toelichtte in de Franstalige krant DH. 

Met het geld zouden jongeren bijvoorbeeld "kunnen starten met projecten, een opleiding beginnen of kunnen investeren in de toegang tot huisvesting". "Het is goed voor de jongere, maar ook voor de hele samenleving", zo legt Maouane uit. 

Het groene voorstel komt bovenop een reeks voorstellen van andere partijen. Zo sprak PS-voorzitter Paul Magnette zich eerder al uit voor het idee van het basisinkomen voor jongeren tussen 18 en 25 jaar.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez sprak eerder van een "jeugdkapitaal" van 25.000 euro voor jongeren tussen 18 en 25 jaar, een voorstel dat dicht in de buurt van het Ecolo-voorstel lijkt te liggen, maar waarin wel sprake is van voorwaarden. Zo moet het geld dienen voor een studieproject, de aankoop van een eerste woning of het opstarten van een commerciële activiteit. De partij Les Engagés, het vroegere cdH, pleit tot slot voor een maandelijks participatie-inkomen van 600 euro van iedereen boven 18 jaar. 

Het voorstel was maar één van de voorstellen op het Ecolo-congres. De Franstalige groenen lanceerden ook voorstellen rond huursubsidies, de afschaffing van de btw op groenten en fruit en het recht op een sabbatjaar voor iedereen tijdens de loopbaan. "Want als we willen dat iedereen recht heeft op een vervuld leven, telt niet enkel het geld, maar moet ook de tijd collectief herverdeeld worden", zo zegt covoorzitter Jean-Marc Nollet. 

Het is de bedoeling om alle voorstellen verder te verfijnen en op te nemen in het partijprogramma voor de verkiezingen van 2024.

Meest gelezen