Archieffoto van het Veteranen Search Team
ANP/Sem van der Wal

De vrijwilligers die in Nederland zoeken naar vermisten (en dus ook naar Gino): wat is het Veteranen Search Team?

In de zoektocht naar de verdwenen Gino (9) zorgde het Veteranen Search Team voor een belangrijke doorbraak in het onderzoek. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC. Het team van meer dan 2.000 vrijwilligers wordt geregeld ingezet om te helpen bij verdwijningszaken. Maar wie zijn die mensen en wat doen ze precies? Een kort overzicht. 

Met 160 waren ze. Leden van het Veteranen Search Team (VST) die mee zochten naar een spoor van de verdwenen Gino (9) in Nederlands Limburg, vlak aan de grens met ons land. Het zijn zij die volgens enkele Nederlandse media de belangrijke puzzelstukken vonden in de zoektocht naar de vermiste jongen. Al wil het team dat niet bevestigen in het belang van het lopende onderzoek. Maar wie zijn nu net die mensen en wat doen zij tijdens een verdwijningszaak?

"Wij zoeken op verzoek van politie naar vermiste personen", begint Dennis van der Kraats, oprichter en voorzitter van het Veteranen Search Team, in "De ochtend" op Radio 1. "Ons vrijwilligersbestand bestaat uit 2.300 veteranen politieagenten, brandweerlui, ... eigenlijk alle geüniformeerde beroepen bij elkaar." Mensen met heel wat ervaring dus die bij het VST nog aanvullende opleidingen krijgen.  

"Wat wij doen is een gebied systematisch uitkammen. Zodra wij denken dat wij iets aantreffen, houden wij halt en bevriezen wij de situatie", legt van der Kraats uit. De politie wordt er vervolgens bijgehaald. Die beslist dan of er een plaats delict wordt afgezet of dat het VST kan blijven verder zoeken. 

DE VERDWIJNINGSZAAK GINO IN HET KORT:

  • Woensdagavond verdween de 9-jarige Gino aan een speeltuin in Kerkrade, in Nederlands Limburg.
  • Donderdag en vrijdag werd met man en macht gezocht naar de Nederlandse jongen.
  • In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een man opgepakt in Geleen, op zo’n 20 kilometer van Kerkrade. 
  • Op aanwijzing van deze man werd zaterdagochtend een lichaam gevonden in Geleen.
  • Zaterdagmiddag heeft de politie bevestigd dat dit het lichaam van de vermiste jongen is.
  • De verdachte wordt deze week voorgeleid voor de onderzoeksrechter
  • Wat er precies met Gino gebeurde, blijft onduidelijk

"Altijd kalm en paraat"

"We kunnen waar dan ook in Nederland binnen de twee uur na het alarmeren een zoektocht opstarten", gaat van der Kraats verder in "De ochtend". Het VST vecht voor zekerheid, omdat families recht hebben op een antwoord. Gemiddeld zo'n 50 keer per jaar wordt het team ingezet en dat aantal stijgt. 

Je herkent het team aan hun uniformen met daarop een uil. Dat logo gaat gepaard met de slogan "Quietis semper et paratus" of "Altijd kalm en paraat".

Beluister hieronder het interview met Dennis van der Kraats in "De ochtend" op Radio 1

Psychologisch impact

Ookal zijn de veteranen ervaren rotten, de psychologische impact van dit werk is niet te onderschatten. "Gelukkig dragen we het kameraadschap hoog in het vaandel en is er ook een goede nazorg", alsdus de voorzitter.  Ondanks het immense verdriet kan het Veteranen Search Team de familie wel helpen met antwoorden: “Dit is het slechtste scenario wat je maar kan bedenken. Helaas hebben we geen grip op het resultaat. Maar we kunnen de familie wel de troost bieden dat zoveel mensen voor ze klaar stonden. Dat is enorm veel waard.”

Komende woensdag is in Kerkrade een herdenkingstocht gepland voor de jongen. De organisatie heeft naar eigen zeggen de steun van de familie.

Meest gelezen