Het Amerikaanse vliegdekschip USS Ronald Reagan, rechts, en het Zuid-Koreaanse schip Marado, links, tijdens een gezamenlijke militaire oefening zaterdag.

Zuid-Korea en Verenigde Staten vuren raketten af richting Japanse Zee

Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben maandagochtend voor de oostkust van Zuid-Korea acht "grond-grondraketten" afgevuurd, nadat Noord-Korea zondag een spervuur ​​van ballistische korteafstandsraketten had afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. 

De actie is een antwoord op de lanceringen van Noord-Korea een dag eerder, maar vooral een demonstratie van "het vermogen en de bereidheid om een ​​precisieaanval uit te voeren" tegen de bron van de raketlanceringen van Noord-Korea of ​​de commando- en ondersteuningscentra, zo citeerde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap het Zuid-Koreaanse leger.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol, die vorige maand aantrad, heeft gezworen een hardere lijn tegen het noorden te volgen en is op een top in mei in Seoel met de Amerikaanse president Joe Biden overeengekomen om gezamenlijke militaire oefeningen en hun "afschrikkingshouding" te verbeteren.

Grond-grondraketten

Militairen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten vuurden gedurende een periode van ongeveer tien minuten acht zogenaamde "grond-grondraketten" af, al dan niet geleide projectielen die vanaf de grond of de zee worden gelanceerd om doelen op land of op zee te raken.  Het zou gaan om één Amerikaans projectiel en zeven Zuid-Koreaanse projectielen tijdens een "live-fire-exercise", een militaire oefening waarbij scherpe munitie wordt gebruikt.

De Zuid-Koreaanse president Yoon tijdens een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad zondag.

Aanhoudende provocatie

De ballistische korteafstandsraketten van Noord-Korea, die zondag voor de oostkust in de richting van de zee werden afgevuurd, waren waarschijnlijk de grootste afzonderlijke test en kwamen een dag nadat Zuid-Korea en de Verenigde Staten hun gezamenlijke militaire oefeningen hadden beëindigd.  Japan en de Verenigde Staten hebben zondag een gezamenlijke militaire oefening gehouden als reactie op de laatste rakettests van Noord-Korea.

Noord-Korea, dat al enkele weken zijn eerste bekende uitbraak van COVID-19 probeert te bestrijden, heeft de gezamenlijke oefeningen bekritiseerd als een provocatie en een voorbeeld van het aanhoudende "vijandige beleid" van Washington tegenover Pyongyang.    

"Bedreiging voor wereldvrede"

Volgens Zuid-Korea zijn het net de rakettesten van Noord-Korea die een onophoudende provocatie zijn. Noord-Korea heeft dit jaar voor het eerst in bijna vijf jaar een reeks raketlanceringen uitgevoerd, van hypersonische wapens tot tests van zijn grootste intercontinentale ballistische raketten. Ambtenaren in Washington en Seoel waarschuwden onlangs ook dat Noord-Korea klaar leek om voor het eerst sinds 2017 de kernwapentests te hervatten. 

De Zuid-Koreaanse president Yoon zei maandagochtend dat de raketten en kernwapens van Noord-Korea een bedreiging zijn voor de vrede in de regio én in de wereld. Hij wil daarom "meer veiligheid inbouwen". Yoon deed de uitspraken tijdens een evenement voor Memorial Day. Op 6 juni worden alle Koreanen herdacht die hebben bijgedragen of zijn gestorven tijdens het dienen van de Republiek Korea.

VN-sancties

Vorige maand riepen de Verenigde Staten op tot meer VN-sancties tegen Noord-Korea vanwege de lancering van ballistische raketten, maar China en Rusland spraken hun veto uit tegen het voorstel. Ze splitsten de VN-Veiligheidsraad publiekelijk op, voor het eerst sinds die in 2006 begon met het straffen van Noord-Korea. Noord-Korea voerde toen zijn eerste kernproef uit.

Meest gelezen