40 maanden cel voor 3 twintigers die bankkaarten en codes van bejaarden ontfutselden

Drie twintigers die zich voordeden als bankmedewerkers zijn door de rechter in Dendermonde veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden effectieve celstraf. Ze maakten hoogbejaarde slachtoffers duizenden euro's armer door hen op te lichten. 

De bende maakte in totaal meer dan 100.000 euro buit door bankkaarten van hun slachtoffers te ontfutselen. Ze sloegen toe in zowat heel Vlaanderen en maakten slachtoffers in onder andere Sint-Niklaas, Dendermonde, Lebbeke, Lokeren en Temse.

Zonder zich te schamen, werden goedgelovige, hoogbejaarde mensen van hun zuurverdiende centen beroofd

Procureur van Dendermonde

Telkens hielden ze er dezelfde werkwijze op na. Een bendelid deed zich aan de telefoon voor als een medewerker van de bankinstelling van de meestal hoogbejaarde slachtoffers.

Hij vertelde hen dat er vreemde verrichtingen met hun bankkaart waren vastgesteld. Daarop beloofde hij om iemand van de bank naar hun huis te sturen om de kaart op te pikken en die te vernietigen. Zodra ze de bankkaart, samen met pincode, in handen kregen, werd die niet vernietigd, maar liepen de daders er meteen mee naar een bankautomaat om er geld mee af te halen. Er gebeurden ook allerlei online bestellingen mee. Tegen de tijd dat de slachtoffers in de gaten hadden dat ze bedot waren, waren ze al honderden tot zelfs duizenden euro's kwijt. 

Luxegoederen en chique hotels

De bendeleden spendeerden duizenden euro's aan luxegoederen, elektronica, gsm's en schoenen. Ze gingen ook met het gestolen geld op hotel. Volgens de openbaar aanklager worden de bendeleden gelinkt aan minstens veertien feiten, die hen meer dan 110.000 euro opleverden. "Slechts het topje van de ijsberg", verklaarde de procureur, die bovendien wees op het strafblad van de drie beklaagden. "Zonder zich te schamen werden goedgelovige, hoogbejaarde mensen van hun zuurverdiende centen beroofd", klonk het.

De rechtbank tilde zwaar aan de feiten en sprak een zware effectieve celstraf uit van 40 maanden. Daarbovenop kregen de beklaagden elk ook nog eens een boete van 1.600 euro en werden 10.000en euro's verbeurdverklaard.

Meest gelezen