rtv

Opmerkelijk voorstel (maar nog niet voor meteen): met pijl en boog jagen op everzwijnen in woonwijken

De Vlaamse Boogjacht Vereniging schaart zich achter het voorstel van Agentschap Natuur en Bos om everzwijnen in woonwijken te verjagen met pijl en boog. "Jagen met pijl en boog is veiliger dan met een vuurwapen", stelt voorzitter Frank Siedentopf in "De ochtend" op Radio 1. Een snelle oplossing voor het everzwijnenprobleem in Limburg lijkt het voorlopig niet, want jagen met pijl en boog is in Vlaanderen illegaal.

In Limburg en vooral in Genk duiken steeds vaker everzwijnen op in het straatbeeld. Ze zorgen er voor heel wat overlast: ze brengen schade toe aan tuinen, doen autobestuurders schrikken en ze blijken steeds minder mensenschuw. De buurtbewoners zijn het beu.

Er ligt nu een opmerkelijk voorstel op tafel: Het Agentschap Natuur en Bos overweegt de optie om everzwijnen in woonwijken te verjagen met pijl en boog. 

De Vlaamse Boogjacht Vereniging vindt het een interessante denkpiste: "In samenwerking met buurtbewoners en lokale jagers willen we daar graag aan meewerken", klinkt het bij voorzitter Frank Siedentopf. 

Beluister hier het volledige gesprek met Frank Siedentopf, voorzitter van de Vlaamse Boogjacht Vereniging:

In Madrid gebeurt het al

Zo bizar is het voorstel helemaal niet, blijkt uit een gesprek met Siedentopf in "De ochtend" op Radio 1. Hij verwijst naar een project in de Spaanse hoofdstad Madrid, waar de pijl en boog al jaren wordt ingezet als wapen tegen een everzwijnenplaag in woonwijken.

“De pijl en boog worden vooral gebruikt op plaatsen waar een vuurwapen te gevaarlijk of te luid zou zijn", verduidelijkt Siedentopf. "Met een boog kan je van veel dichter schieten - meestal vanop zo’n twintig meter - en het maakt ook minder geluid, wat aangenamer is voor mensen die in de buurt wonen.”

In de handen van iemand die weet wat hij doet, is het niet gevaarlijk

Frank Siedentopf, voorzitter Vlaamse Boogjacht Vereniging

Ook voor een verdwaalde pijl hoeven buurtbewoners niet bang te zijn: "Meestal jagen we vanop een platform van enkele meters hoog, waardoor je een neerwaarts schot hebt en de pijl zich in de grond boort", aldus Sidentopf. 

Hij voegt er ook aan toe dat het dan niet de bedoeling zou zijn dat de jagers met pijl en boog patrouilleren door de wijken, maar eerder dat ze op invalswegen naar de woonwijken op de dieren zouden jagen.

BEKIJK - Vlaamse Boogjacht Vereniging staat klaar om op everzwijnenjacht te gaan:

Videospeler inladen...
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Onwettig in Vlaanderen

De kans dat pijl en boog op korte termijn echt ingezet zullen worden om het everzwijnenprobleem in Limburg aan te pakken lijkt klein. Het Agentschap Natuur en Bos wil voorlopig niet verder reageren op het opmerkelijke voorstel, maar laat wel weten dat er vandaag en morgen nog een paar overlegmomenten zijn met het kabinet van minister van Omgeving Zuhal Demir.

Een probleem dat zich nog stelt indien het voorstel groen licht zou krijgen, is het feit dat jagen met pijl en boog niet toegestaan is in Vlaanderen. In Wallonië mag het wel, maar in Vlaanderen staat de boog op de lijst van illegale jachtwapens. Voor het zover komt, zal dus eerst de jachtwetgeving nog moeten aangepast worden.

Meest gelezen