AFP or licensors

Experts adviseren Nederlandse regering om weer méér gaswinning in Groningen te overwegen

In Nederland adviseert de zogenoemde Mijnraad de regering om toch te overwegen weer meer gas op te pompen in Groningen, dit omdat Rusland geen gas meer aan onze noorderburen wil leveren. Voorzitter van de Mijnraad Staf Depla zegt niet dat het effectief móét gebeuren, maar geeft aan om op alle mogelijke scenario's voorbereid te zijn.

"We staan voor grote onzekerheden en moet je goed voorbereid zijn", zegt Staf Depla, de voorzitter van de Mijnraad, een onafhankelijke groep experts die de Nederlandse regering adviseert over energievoorziening. "Als we te weinig gas hebben, heeft dat grote consequenties voor komende winter: voor de mensen die hun huis moeten warm stoken, maar ook voor de elektriciteitsvoorziening en voor de bedrijven." 

Je moet goed in kaart brengen welke risico's je kunnen overkomen en hoe je dat kan oplossen

Staf Depla (Nederlandse Mijnraad)

Vorige week draaide het Russische Gazprom de gaskraan van het Nederlandse GasTerra dicht omdat de Nederlandse gashandelaar weigerde zijn rekening in roebels te betalen. De Nederlandse regering toonde zich niet echt ongerust en stuurde de boodschap de wereld in over voldoende alternatieven te beschikken.

Maar de Mijnraad is er niet zo gerust in. "Je moet goed in kaart brengen welke risico's je kunnen overkomen en hoe je dat kan oplossen", zegt Depla. "Dan moet je er ook over nadenken dat je Groningen eventueel nodig hebt, en dan moet je in kaart hebben gebracht wat de risico's zijn."

Wij zeggen: breng gewoon in beeld wat de scenario's zijn

Staf Depla (Nederlandse Mijnraad)

De gaswinning in Groningen is op zijn zachtst gezegd omstreden en veroorzaakt aardbevingen in de regio. Daarbij zijn veel huizen zwaar beschadigd geraakt, en tot nu toe is de Nederlandse overheid in de praktijk niet snel bereid gebleken om de aangerichte schade te vergoeden. Toch heeft de regering uiteindelijk besloten om tegen 2023 of 2024 definitief van het gas af te gaan en zo een eind te maken aan de aardbevingen.

"Die mensen is iets beloofd en dan moet je als overheid van heel goede huize komen om die belofte niet waar te maken", geeft Staf Depla toe. "Maar daar staat ook tegenover dat je ook een verantwoordelijkheid hebt tegenover de rest van de bevolking."  

Meest gelezen