Nieuwe lidkaart van Open Monumentendagorganisator Herita biedt toegang tot historische plekken wereldwijd

Erfgoedstichting Herita, vooral bekend als de organisator van Open Monumentendag, heeft haar nieuwe erfgoedkaart gelanceerd. Met die lidkaart krijgen liefhebbers toegang tot meer dan duizend historische plekken wereldwijd. Daarvoor werkt de organisatie samen met de erfgoedstichtingen die aangesloten zijn bij de International Trusts Organisation (INTO). 

Herita wil uitgroeien tot een National Trust voor Vlaanderen. Het oudste en bekendste voorbeeld van een National Trust is het Britse. Dat heeft als doel om plaatsen van historisch belang of natuurlijke schoonheid te bewaren en te ontsluiten. De Britse organisatie steunt voornamelijk op leden, donaties en vrijwilligers. 

Herita wil zijn ledenwerking nu ook uitbreiden. Een lidkaart biedt toegang tot alle historische sites en natuurdomeinen die worden beheerd door de stichtingen aangesloten bij de International National Trusts Organisation. Leden kunnen met de kaart dus meer dan duizend locaties bezoeken in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, enzovoort. Het lidmaatschap kost 35 euro per jaar.

"De ledenbeweging zal Herita helpen om belangrijk conserveringswerk uit te voeren aan onvervangbare erfgoedsites in Vlaanderen en versterkt ook onze pleitbezorging voor historische plekken", reageert Herita-directeur Matthias Francken. "Zo zorgen we samen voor ons onroerend erfgoed."

In Vlaanderen beheert Herita verschillende monumenten, waaronder het Kasteel van Heers in Limburg, dat zich in volle restauratiefase bevindt, maar ook de Hofkamer in Antwerpen, waar de stichting haar hoofdzetel heeft. In West-Vlaanderen beheert Herita het Kasteel Beauvoorde in Wulveringem, waar binnenkort het Letterenfestival plaatsvindt. In Vlaams-Brabant kunnen Herita-leden onder andere terecht voor een bezoek aan het Kasteel van Horst.

Meest gelezen