FLEMAL

Verzoeningspoging vakbonden en directie Brussels Airlines mislukt, kans op staking tijdens zomeruittocht groeit

Een verzoeningspoging tussen de directie en de vakbonden van het cabinepersoneel van Brussels Airlines is mislukt. Dat vergroot de kans dat het cabinepersoneel van de luchtvaartmaatschappij later deze maand het werk neerlegt, al staat dat nog niet vast. Als dat gebeurt, dreigt de zomeruittocht in het gedrang te komen.

In december vorig jaar, bij de start van de vervroegde kerstvakantie, staakte het vliegend personeel van Brussels Airlines al een keer. Zowel piloten als het cabinepersoneel hielden toen een 24-urenstaking. Aanleiding voor de actie toen was het uitblijven van structurele oplossingen om de hoge werkdruk aan te pakken. 

Volgens de vakbonden is er nog altijd niets aan die hoge werkdruk veranderd en is het personeel van Brussels Airlines niet tevreden over het loon en de uurroosters van de zomer. Daar willen ze dringend verandering in zien. De vakbonden van het cabinepersoneel en de directie zaten afgelopen namiddag uren samen om tot een overeenkomst te komen, maar die verzoeningspoging is mislukt. 

"Het zit muurvast", zegt Paul Buekenhout van de christelijke vakbond ACV Puls. "Er zit geen enkele beweging op hét knelpunt: de rust van het cabinepersoneel. Dat is cruciaal. We hebben dat al verschillende keren naar voren gebracht, maar de directie weigert daarop in te gaan."

Wij willen niet de passagier gijzelen, wij willen de directie dwingen tot onderhandelingen, wat ze sinds vorig jaar nog steeds niet doet

Olivier Van Camp (BBTK)

Of er effectief een staking komt, bespreken de vakbonden nu met het cabinepersoneel. "We reiken de hand nog steeds naar de directie van Brussels Airlines om eventueel toch nog met een oplossing te komen", zegt Olivier Van Camp van de socialistische bediendenvakbond BBTK. 

"Wij willen niet de passagier gijzelen, wij willen de directie dwingen tot onderhandelingen, wat ze sinds vorig jaar nog steeds niet doet", zegt Van Camp nog.

Mogelijk komt er deze week nog overleg tussen de piloten en de directie, al is dat nog niet gepland. Bij de piloten is er niet alleen een probleem met de werkroosters, maar zijn er ook financiële eisen. Als het vliegend personeel van Brussels Airlines het werk zal neerleggen, zal dat wellicht een grote impact op de zomeruittocht hebben. 

Vorige week legde nog groot deel van het personeel van bagageafhandelaar Aviapartner om verschillende redenen het werk neer. "Het gaat hoofdzakelijk over de werkdruk die naarmate de vakantie in zicht komt enorm stijgt", vertelde Bjorn Vandeneynde van ACV Transcom toen. Daarnaast zijn er volgens de vakbond nog enorm veel vacatures op Brussels Airport die nog ingevuld moeten worden. "Dat geeft een toxische mix op dit ogenblik". 

Brussels Airport liet vorige week al weten dat de luchthaven nog altijd 640 vacatures heeft openstaan. 

BEKIJK - "Het zit muurvast" en "De kans op een staking wordt met de dag groter", zo klinkt het bij de vakbonden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen