Belgische staat haalt bijna 40 miljoen euro op met staatsbons: "Beste resultaat in 10 jaar tijd"

De staatsbons die op 4 juni werden uitgegeven door het Federaal Agentschap voor de Schuld hebben uiteindelijk in totaal 39.574.100 euro opgehaald. Dat is het hoogste bedrag in 10 jaar.

Met de staatsbon haalt de schatkist geld op bij particulieren voor de financiering van de overheidsschuld. Het succes van de bons wordt vooral bepaald door het verschil tussen de aangeboden rente op de bons en de rente op spaarrekeningen. Door de dalende rentes van de afgelopen jaren was er steeds minder interesse voor de bons, de laatste uitgifte dateerde van maart 2019.

De recent uitgegeven staatsbons waren dus de eerste in een periode van 3 jaar. Ze werden aangeboden op termijnen van 5 en 10 jaar. De rentevoet werd vastgesteld op 0,70 procent voor de 5-jarige bon en 1,30 procent voor de 10-jarige bon.

Bijna 40 miljoen euro werd zo opgehaald. Dat is het beste resultaat in 10 jaar tijd. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) is "tevreden dat veel mensen de weg hebben gevonden naar de gegarandeerde en veilige investering die een staatsbon biedt".

De staatsbons uitgegeven in juni 2012 leverden 46 miljoen euro op. Met de "Leterme-bon" (uitgegeven aan een rente van 4 procent tijdens de financiële crisis in 2011 onder toenmalig premier Yves Leterme) haalde de Schatkist destijds een recordbedrag van 5,7 miljard op. Het Federaal Agentschap van de Schuld plant dit jaar nieuwe uitgiftes op 4 september en 4 december. 

Meest gelezen