"Beste drugsnetwerk van Brussel" met eigen marketingteam opgerold na maandenlang onderzoek

Speurders van de politiezone Brussel-West hebben een drugsnetwerk ontmanteld dat op grote schaal hasj verkocht. De bende beschikte over een eigen marketingteam dat op sociale media reclame maakte via advertenties en promotiefilmpjes. De groep noemde zichzelf  "de nummer 1 voor hasjverkoop in Brussel". Er zijn zes verdachten opgepakt.  

De recherche van de politiezone Brussel West (Sint-Jans-Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem) voerde al maandenlang een onderzoek naar de bende, die bijzonder goed georganiseerd te werk ging. “Het onderzoek ging van start in januari 2022 toen onze speurders verschillende Snapchat accounts ontdekten waar er drugs werden aangeboden”, aldus een woordvoerder van de politiezone. “Die accounts waren gemaakt door het marketingteam van de organisatie, die zichzelf "de beste hasjverkopers van Brussel" noemde. De bende verkocht verschillende soorten drugs in gepersonaliseerde zakjes waarop een logo stond en maakte reclame via animatiefilmpjes en advertenties." 

Ze hadden zelfs een QR-code gemaakt die gebruikers doorstuurde naar de Telegram-app

Woordvoerder politiezone

"Bovendien werden de drugs aan huis geleverd op alle mogelijke manieren: op de moto, fiets, met de auto en zelfs via Heetch, een taxibedrijf. Alles werd in het werk gesteld om de drugs zo snel mogelijk te leveren bij de afnemers. Om geen enkele verkoop te missen en zo efficiënt mogelijk te zijn op sociale media, hadden ze zelfs een QR-code gemaakt die gebruikers doorstuurde naar de Telegram-app, waar bestellingen konden worden geplaatst."

De bende werd begin deze maand opgerold toen de speurders zeven huiszoekingen uitvoerden. Daarbij werden zes verdachten opgepakt. De twee hoofdverdachten zijn broers van 19 en 20 jaar oud, die zich bezighielden met de advertenties en die de bestellingen beheerden. De vier anderen zijn koeriers die de drugs naar de klanten brachten. 

Meer dan 3 kilogram drugs

Bij de actie nam de politie iets meer dan 3 kilogram drugs in beslag, samen met een geldsom van bijna 8.000 euro, een motorfiets en een scooter. Eén van de verdachten is na verhoor door de onderzoeksrechter aangehouden. Twee anderen, die hun aandeel bij de drugshandel bekenden, werden vrijgelaten onder voorwaarden. De drie laatsten werden vrijgelaten na verhoor. “Het onderzoek loopt nog verder”, laat de politie weten. 

Meest gelezen