Foto van tijdens een wedstrijd in 2021 tussen Royal Excelsior Virton en Waasland-Beveren.
Belga Image

Ex-doelman Jean-Marie Pfaff wordt ereburger van Beveren

Jean-Marie Pfaff, alias "El Sympatico" wordt op 24 juni officieel ereburger van Beveren. Hij en zijn vrouw Carmen zijn allebei geboren en getogen in Beveren. De ex-voetballer begon ook zijn carrière bij SK Beveren en later werd hij doelman bij de nationale voetbalploeg de Rode Duivels. "Hij is Beveren nooit vergeten", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V).

Dat Beveren ereburgers aanstelt, is relatief nieuw voor de gemeente: "We proberen het nieuwe reglement stilletjes aan in te vullen. Nog niet zo lang geleden is pater E.H. Jeroom Heyndrickx uitgeroepen tot ereburger. Nu gaan we stapsgewijs andere mensen het ereburgerschap aanbieden. En Jean-Marie Pfaff is dan wel een wereldburger, hij is altijd Bevernaar gebleven in hart en nieren. Hij voldoet aan alle criteria om ereburger te worden", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V).

Ereburgerschap én een Duitse film

De ex-doelman weet al dat hij ereburger wordt. "Een Duitse filmploeg is trouwens een film aan het maken over Jean-Marie. Het ereburgerschap zal in die periode daar ook mee in opgenomen worden. Het zal in Duitsland geweten zijn dat Jean-Marie hier in Beveren is geboren en hier ereburger is geworden."

Pfaff bracht zijn kindertijd in Beveren door, én hij zette zijn eerste stappen in de voetbalwereld
Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V)

"Hij heeft zijn kindertijd hier doorgebracht en zijn eerste stappen in de voetbalwereld hier gezet. Hij is dan later wel vertrokken en heeft een enorme carrière uitgebouwd." De burgemeester hoort Pfaff nog regelmatig aan de telefoon, en hij passeert ook nog af en toe in de gemeente en op het voetbal: "Zijn echtgenote is van deelgemeente Haasdonk en zijn kinderen hebben hier nog een zaak gehad. Er is ook nog veel familie van hem hier."

Wie is Jean-Marie Pfaff?

Er is veel te vertellen over de ondertussen 68-jarige Jean-Marie Pfaff. Maar het meest bijzondere is dat hij een geprezen voetbalkeeper was. Hij speelde bij SK Beveren en bij FC Bayern München. In de jaren 80 werd hij doelman bij de Rode Duivels en hij werd beschouwd als een van de beste doelmannen ter wereld. In 1978 won hij de Gouden Schoen. De man staat gekend als een sympathieke sportman, vandaar de bijnaam "El Sympatico". En hij was ook wel gekend door de manier hoe hij Duits spreekt, met een nogal Vlaamse tongval.

Meest gelezen