De Bloemhofstraat in Beersel, waar de feiten zich afspeelden
Radio 2

Vluchtende inbreker in Beersel bedreigt achtervolgers met machete

In Beersel heeft een vluchtende inbreker zijn achtervolgers bedreigd met een machete, een Afrikaans hakmes. De politie kon de inbreker na een korte achtervolging oppakken. Politie en parket raden naar aanleiding van het incident af om zelf dieven of inbrekers te achtervolgen, want dat kan gevaarlijk zijn.

Afgelopen zondagavond werd kort voor 9 uur ingebroken in een garage aan de Bloemhofstraat in Beersel. "De verdachte sloeg op de vlucht met zijn buit en werd achtervolgd door 2 getuigen", verklaart Gilles Blondeau van het Parket Halle-Vilvoorde. "Plots stopte de man en haalde een machete tevoorschijn, waarmee hij zijn achtervolgers bedreigde. Kort daarop kon de politie de inbreker oppakken. Het gaat om een 18-jarige jongeman met de Algerijnse nationaliteit. Hij is aangehouden", aldus nog Blondeau. 

Achtervolgen, ja of neen?

De politiezone Zennevallei raadt naar aanleiding van dit incident af om inbrekers te achtervolgen. "Als je inbrekers betrapt bel je best meteen de  politie via het noodnummer 101", vertelt woordvoerster Anneleen Adang. "Als je de dieven wil afschrikken, maak dan lawaai, steek de lichten aan of open een deur. Mogelijk gaan ze vluchten, want dieven gaan niet graag de confrontatie aan."

Voorts raadt Adang aan om vooral te observeren: "Kijk goed naar persoonlijke kenmerken zoals kleding, haarkleur, grootte, de schoenen en schat de leeftijd. Als de dief vlucht, probeer dan ook te onthouden welke richting hij uitging en eventueel met welk vervoersmiddel. Een nummerplaat en het model van de vluchtwagen zijn ook belangrijk."

"Een dief zelf achterna gaan raden we af omdat de risico's te groot zijn", stelt Adang nog. Je weet nu eenmaal nooit wie je voor je hebt staan. Bel de politie en laat hen hun werk doen. Zij zijn daarvoor opgeleid."

Meest gelezen