Radio 2

Protest tegen ambachtelijke zone in Zonnebeke: "Wij zijn bang voor wateroverlast"

In Zonnebeke hebben de inwoners geprotesteerd tegen de komst van een een ambachtelijke zone. Volgens hen zouden de plannen zorgen voor extra wateroverlast. De gemeente zegt met de bezwaren rekening te houden. 

De gemeente Zonnebeke heeft plannen voor een nieuwe ambachtelijke zone en 20 nieuwe sociale woningen. Die komen allemaal in de buurt van de wijk Boudewijnpark. De inwoners zien zoveel extra verharding niet zitten omdat ze vrezen voor wateroverlast. In het verleden zijn daar al overstromingen geweest. 

"Er ligt een baksteen op mijn maag", laat inwoonster Odette Soen weten. "Er ligt water op mijn maag en er liggen beslissingen op mijn maag die er niet door kunnen. We stonden al vaker onder water omdat de beek overliep wanneer het een beetje regende. Nu gaat de gemeente 20 huizen bouwen en gaan ze hier voor de deur nog een ambachtelijke zone aanleggen. Het kan niet voor de kinderen, het kan niet voor ons, voor het lawaai en de hinder. Het kan niet, het is voor ons een "neen"!"

"Eventueel verplaatsen we zone"

De gemeente Zonnebeke wil een ambachtelijke zone van vijf hectare neerplanten. Maar het is de provincie West-Vlaanderen die zal beslissen of de zone er wel degelijk mag komen en waar die dan precies moet komen. De inwoners konden de plannen al bekijken tijdens een infovergadering. 

Burgemeester Dirk Sioen (#Team8980) van Zonnebeke begrijpt de bezwaren van de inwoners. "Naar aanleiding van de infovergadering zouden we nu opteren om de ambachtelijke zone te verleggen van de Lotegatstraat naar de Martjesvaart. Dat is een stuk land dichter bij de autosnelweg. Qua mobiliteit kunnen we dan op de N37 aansluiten en hebben de inwoners van het Boudewijnpark en de Ieperstraat niet zoveel last meer", verklaart hij.

Meest gelezen