Het openluchtzwembad in provinciedomein Halve Maan in Diest

Sportwerk Vlaanderen wil Vlaams-Brabant helpen om tekort aan redders op te vangen

Sportwerk Vlaanderen wil de provincie Vlaams-Brabant helpen om voldoende geschikte redders te vinden. De organisatie reageert daarmee op het nieuws dat de openluchtzwembaden in verschillende provinciedomeinen mogelijk tijdelijk zouden moeten sluiten door een tekort aan redders.

"Wij hebben een uitgebreide poule met gekwalificeerde redders die we ter beschikking kunnen stellen aan alle zwembaden die daar nood aan hebben", vertelt Arne Cosyns van Sportwerk Vlaanderen. Onlangs gaf Ann Schevenels (Open VLD), de bevoegde gedeputeerde voor de Provinciale Domeinen in Vlaams-Brabant aan dat het niet evident is om genoeg redders te vinden voor de openluchtzwembaden in Kessel-Lo en Diest. Het tekort aan redders zorgt nu al voor beperktere openingsuren in het openluchtzwembad in domein Halve Maan in Diest. "Als we niet voldoende redders hebben, sluit ik niet uit dat we deze zomer de zwembaden enkele dagen zullen moeten sluiten", zei Schevenels daarover.

Eén van de verklaringen die de gedeputeerde ziet voor het tekort aan redders, is de korte zomerperiode waarin ze kunnen werken in openluchtzwembaden. "Dat klopt, maar omdat wij op zoveel plekken actief zijn kunnen we redders ook tijdens de andere zeven maanden van het jaar van werk voorzien", aldus Cosyns. Sportwerk Vlaanderen is een organisatie van de Vlaamse overheid en treedt op als werkgever van de redders. "Wij nemen mensen aan en gaan voor hen op zoek naar opdrachten. Voor zwembaden gaan we dan op zoek naar de geschikte mensen. Onze klanten (bijvoorbeeld een provinciebestuur red.) betalen dan enkel de factuur."

Schevenels is verbaasd over het voorstel van Sportwerk Vlaanderen. "Het verwondert mij ten zeerste dat er nu plots een wonderoplossing zou zijn. Zeker als je weet dat er ook verschillende gemeentelijke zwembaden zijn die moeten sluiten omdat ze onvoldoende redders vinden. Samen met de gemeentebesturen trekken wij al jaren aan de kar om dat probleem aan te kaarten. We hebben al met alle mogelijke instanties contact opgenomen om mensen te kunnen aanwerven", laat ze nog weten.

Meest gelezen