Tongeren wil elke nieuwe baby aankondigen met brandende lamp in binnenstad

In Tongeren wil het stadsbestuur, elke keer als er een nieuw kindje geboren wordt in het Vesalius Ziekenhuis, een bijzondere lamp in de binnenstad laten branden. De stad denkt bijvoorbeeld aan een speciale lantaarnpaal, of een lamp die verwerkt wordt in een kunstwerk in het stadhuis. Het plan werd bekendgemaakt op de voorstelling van het cultuurfestival MoMeNT in Tongeren.

In het Vesalius Ziekenhuis in Tongeren worden elk jaar zo'n 600 baby's geboren. Barbara Wyckmans, de intendant van het cultuurfestival MoMeNT in Tongeren is er door verwonderd. "Ik hoorde de directeur van het ziekenhuis dat tussen neus en lippen vertellen. Maar 600 kinderen, ik kan me dat bijna niet voorstellen. Want dat zijn 600 kinderen die levenslang op documenten zullen noteren dat ze geboren werden in Tongeren. Dus of ze nu in België of Wallonië of Australië gaan wonen, ze zullen Tongeren blijven schrijven." 

600 geboortes per jaar in Tongeren, het is toch té belangrijk om dat nieuws dan niet bekend te maken 

Barbara Wyckmans, intendant MoMeNT

Het weetje bleef Wyckmans fascineren en daarom stapte ze naar de burgemeester. "Het is toch té belangrijk om dat nieuws niet bekend te maken", zegt ze. "We zijn dan op het idee gekomen om, telkens er weer een nieuwe boreling is, een lamp te laten branden. Zo weten de 31.000 Tongenaren ook dat er weer een inwoner is bijgekomen." De stad denkt bijvoorbeeld aan een speciale lantaarnpaal of een lamp die verwerkt wordt in een kunstwerk in het stadhuis.

Het cultuurfestival MoMeNT in Tongeren is dit jaar al aan zijn zesde editie toe. Tussen eind juni en midden september zijn er zo'n 100 activiteiten rond het thema 'Tijd' gepland.  Vandaag is de ticketverkoop van start gegaan.

Meest gelezen