Mysterie in Ternat: twee Smurfen duiken meters hoog op sokkels van kerk op, pastoor staat voor raadsel

Een mysterie in Ternat, want plots stonden twee Smurfen op de sokkels boven de hoofdingang van de kerk. De pastoor heeft geen idee hoe de blauwe figuurtjes daar zijn geraakt, maar tevreden is hij er niet mee. Voorbijgangers kunnen er wel om lachen. Gemeentearbeiders hebben de figuurtjes intussen weggehaald.

Het was een merkwaardig zicht de afgelopen dagen aan de Sint-Gertrudiskerk in het centrum van Ternat. Wie omhoog keek, zag rechts Grote Smurf, en links Lolsmurf staan op de sokkels boven de ingang van de kerk. Niemand weet hoe de figuurtjes daar gekomen zijn. De beeldjes daar zetten moet wel geen gemakkelijke klus geweest zijn, want ze staan ongeveer zes meter hoog.

Ook de pastoor van de kerk, Chris Butaye, staat voor een raadsel. "Plots stonden de figuurtjes hier op Pinkstermaandag", zegt hij. "Niemand heeft ons om toestemming gevraagd, dus ik begrijp het niet goed." De pastoor van de Sint-Gertrudiskerk stoort zich aan de figuurtjes. "Een kerk is geen uitstalraam voor eender wat", vindt Butaye. "Ook in andere religies zou dit ongepast zijn. Het is daarom ook niet meer dan logisch dat we ze zo snel mogelijk laten weghalen." Intussen hebben gemeentearbeiders de smurfen weggehaald, het is niet duidelijk waar ze nu zijn.

Vanuit mijn raam zag ik dat iemand de beeldjes op de sokkels aan het zetten was

Buurtbewoner van Ternat

Een inwoner van Ternat die wij spraken stoort zich niet aan de Smurfenfiguurtjes op de kerk. "Dat brengt een beetje ambiance in het dorp en als je naar de mis gaat, kan je er eens mee lachen. Er is al genoeg miserie in de wereld." Een andere voorbijganger heeft er ook geen problemen mee. "Het is speciaal, maar ik vind het wel tof", klinkt het. 

Afgelopen weekend heeft een buurtbewoner de vermoedelijke dader gezien. "Vanuit mijn raam zag ik dat iemand de beeldjes op de sokkels aan het zetten was", zegt hij. "De persoon stond op een lange ladder die tegen de gevel van de kerk stond. Ik heb wel niet goed kunnen zien hoe de dader eruit zag. Ik dacht dat het iets te maken had met de kermis hier in het dorp."

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen