Radio 2

Groene fietsenstalling moet verkoeling bieden in het centrum van Merelbeke

Een nieuw soort fietsenstalling met een groenwand, een groendak en een koel zitbankje is deze voormiddag officieel voorgesteld in Merelbeke. Het is de eerste van zijn soort in Vlaanderen, op termijn volgt er gelijkaardig stadsmeubilair in andere gemeenten en steden. “Het is een reactie op het hitte-eilandeffect”, verduidelijkt schepen Tim De Keukelaere (Open VLD). “Een kleine oase van verkoeling in een omgeving waar veel verharding aanwezig is.”

Een stalling met oplaadmogelijkheden voor elektrische fietsen en een bankje dat natuurlijk gekoeld wordt met een waterbufferend groendak en een groenwand: het klinkt wat ongewoon, maar als het van de deskundigen afhangt, zien we er binnenkort meer van in het straatbeeld. Het proefproject kadert in het Europees project ‘Cool Towns’ rond hittestress in steden en gemeenten. Vandaag was de officiële opening, zowel de provincie als het gemeentebestuur van Merelbeke en fabrikant Sioen zetten hun schouders onder het project.

Goed tegen het hitte-eilandeffect

"De planten van de groenwand krijgen continu water via het groendak", verduidelijkt Leen Meheus, wetenschappelijk medewerker bij het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek. "Hierdoor kunnen de planten water verdampen, wat zorgt voor verkoeling op het bankje." "Het is een reactie op het hitte-eilandeffect effect", gaat bevoegd schepen Tim De Keukelaere (Open VLD) verder. "Je kan hier ook je fiets opbergen en je elektrische model opladen. Een kleine oase van verkoeling in een omgeving waar veel verharding aanwezig is."

Als dit concept voldoende verkoelend werkt, kan het makkelijk op andere plaatsen ingezet worden

Schepen Tim De Keukelaere (Open VLD)

Minder verharding en meer groen zijn volgens de initiatiefnemers de sleutelrecepten voor klimaatadaptatie (de kwetsbaarheid voor klimaatverandering verminderen, nvdr), maar dat is niet op alle plaatsen mogelijk. "Dit plein ontharden voor extra groenzones is niet vanzelfsprekend", gaat De Keukelaere verder. "Als dit concept voldoende verkoelend werkt, kan het makkelijk op andere plaatsen ingezet worden."

Radio 2

Meest gelezen