Vul je voor het eerst je belastingaangifte in? Dit moet je weten

Een belastingaangifte invullen is altijd wel een spannend moment, en al zeker als je het voor de allereerste keer moet doen. Accountant Fatima Isarti vertelt waarop je moet letten bij jouw "eerste keer".

Fatima Isarti is accountant en medeoprichter van Fiscaal Ideaal, de belangengroep die opkomt voor de Belgische belastingbetaler. Ze vertelt bij "De inspecteur" op welke vijf zaken je maar beter let wanneer je voor het eerst een aangifte indient.

1. Verplicht vanaf 18 jaar

Het is een van de grote misverstanden: veel jongeren denken dat ze pas belastingplichtig zijn vanaf het moment dat ze gaan werken. "Iedere Belg moet een aangifte doen vanaf de leeftijd van 18 jaar", zegt Isarti. "En zelfs daarvoor al, wanneer je een belastbaar inkomen hebt uit bijvoorbeeld een studentenjob".

Ook minderjarigen die onderhoudsgeld krijgen (de zogenoemde alimentatie), moeten een belastingaangifte invullen.

2. Ben je nog wel "ten laste"?

Let op als je nog bij je ouders woont, maar het voorbije jaar geld verdiend hebt.

"Vanaf het moment dat je inkomsten hebt uit werk, vinkt de fiscus te vaak en te snel het heel belangrijke vakje "ten laste" uit", waarschuwt Isarti.

En dat kan een bom geld schelen. "Wanneer je niet meer als ten laste beschouwd wordt, gaat de belastingvrije som van de ouders naar beneden. Dat is het deel van hun inkomsten waarop ze geen belastingen betalen", zegt Isarti. "Het gevolg is dat ze daardoor meer belastingen betalen."

De fiscus is niet zelden voorbarig, merken ze bij Fiscaal Ideaal: "Als kind ten laste mag je geld verdienen, zolang je maar onder een bepaalde grens blijft. We merken dat de fiscus kinderen vaak onterecht als 'niet ten laste' beschouwt, zelfs al verdienen ze dus niet te veel."

Controleer zeker ook of je niet te veel verdient. "Als je jonger bent dan 18, heb je altijd recht op kinderbijslag, hoeveel je ook werkt. Maar na de leeftijd van 18 kan je best niet meer dan 475 uren per kalenderjaar werken. Zit je daarboven, dan ben je niet meer ten laste", zegt Isarti. "Let wel: de eerste 2.910 euro die je verdient met een studentencontract of als student-zelfstandige telt niet mee."

"Let wel: de eerste 2.910 euro die je verdient met een studentencontract of als student-zelfstandige telt niet mee."

Wil je onbelast bijverdienen en werk je minstens 4/5e? Dan is een flexi-job misschien een goed idee. "Daarop word je niet belast: je brutoloon is je nettoloon", zegt Isarti. "Er zijn mogelijke werkgevers genoeg: in de horeca, bij de beenhouwer, bakker, aan de kassa van de supermarkt…"

3. Vooraf ingevuld is niet altijd juist

De kans is groot dat je aangifte al ingevuld is. Superhandig, die Tax-on-web. De staat weet immers al veel over jou. En toch kan je best alle gegevens nog eens nakijken, want ook hier kunnen er fouten insluipen. 

"Check toch zeker een aantal belangrijke zaken", raadt Isarti aan. "Je burgerlijke staat, je inkomsten, je kadastrale inkomens en het aantal personen ten laste bijvoorbeeld. Dat laatste lijkt misschien absurd, maar er zijn gevallen bekend waarbij kinderen plots één van de ouders ten laste hebben."

Isarti raadt aan om de vooraf ingevulde bedragen te vergelijken met de informatie die je hebt op je loonfiches. "En let op: lang niet alles staat automatisch ingevuld. Heb je bijvoorbeeld een gift gedaan aan een erkend goed doel of heb je uitgaven voor kinderopvang, dan moet je dat bedrag vaak nog zelf invullen om het fiscale voordeel te kunnen krijgen."

4. Pensioensparen: begin niet te vroeg

"Pensioensparen is op zich een goed idee", zegt Fatima Isarti. "Maar pas op: je begint best niet te vroeg. Wanneer je inkomen nog te laag is, haal je er nog geen belastingvoordeel uit."

Het kantelpunt ligt bij een belastbaar inkomen van 9.050 euro. "Dat is de belastingvrije som, geld dat je mag verdienen zonder dat je erop wordt belast", zegt Isarti.

"Voor pensioensparen krijg je een belastingvermindering. Maar aangezien je onder dat belastbaar inkomen van 9.050 euro geen belastingen betaalt, kan er ook niks verminderd worden. Zolang je niet meer inkomsten hebt dan die belastingvrije som, haal je dus geen voordeel uit pensioensparen."

Op je 60e word je trouwens ook nog belast op het totale gespaarde bedrag. "Daarom is het aan te raden om pas met pensioensparen te beginnen wanneer je goed en wel aan het werk bent", raadt Isarti aan.

5. Misschien is "woonsparen" een goed idee

Misschien is het een betere optie om aan langetermijnsparen te doen, zegt Isarti. "Het gaat om een levensverzekering waarmee je een kapitaal opbouwt. Je betaalt een premie aan de verzekeringsmaatschappij en achteraf krijg je een voordeel van 30 procent. Dat kan interessant zijn omdat je al een aantal jaar voor je eigen woning geen hypothecair krediet meer kan inbrengen."

Een andere interessante vorm van sparen binnen het langetermijnsparen is de schuldsaldoverzekering. "Daarmee bouw je geen kapitaal op, maar die verzekering zorgt ervoor dat bij overlijden het krediet vervroegd wordt terugbetaald door de verzekeringsmaatschappij", zegt Isarti.

"Heel wat kredietinstellingen zien een schuldsaldoverzekering als een voorwaarde om een lening te krijgen, dus er is een grote kans dat je er ooit één zult moeten nemen. Het voordeel is dat je de premie nu al kunt beginnen te betalen en dat je ze ook al kan inbrengen in je belastingen. Het is wel pas interessant vanaf een belastbaar inkomen hoger dan 9050 euro", besluit Isarti.

Meest gelezen