Wereldberoemde artiest maakt torenhoge streetart tekening in Hasselt

In Hasselt heeft de Australische artiest Smug een grote mural of muurtekening gemaakt op een appartementsgebouw op het Capucienenplein. Met een oppervlakte van 450 m2 is dit streetart kunstwerk het grootste tot nu toe in Hasselt. 

Het project is een samenwerking met vzw Brothers of Mercy, waarmee de stad al 12 jaar lang streetart in Hasselt brengt. “Dit werk staat symbool voor de ambitieuze en grootse plannen die we hebben op vlak van streetart en graphic art in Hasselt”, zegt schepen van Cultuur Nele Kelchtermans (RoodGroen+). Het is gemaakt door de Australische artiest Smug, en dat is de wereldberoemde streetart kunstenaar die ook al een versie van het Lam Gods in Maaseik maakte. “Hij is zowat de koning van het realisme. Hij reist het hele jaar de wereld rond”, zegt Kurt Bosmans van de vzw Brothers of Mercy.

De tekening portretteert een jonge vrouw die een kennis is van de kunstenaar. "De bedoeling was om te spelen met contrast." Smug vertrok hiervoor bij het streepje licht dat het vest van de vrouw raakt, waarna hij verder werkte. Op voorhand stond alleen vast dat hij met groene kleuren zou werken, en dat het meisje minder contrast zou bevatten dan de planten. Opvallend is ook de hazelnoot van Hasselt die in het raam achter het meisje te zien is.

Expertisecentrum

Voor schepen Kelchtermans is het kunstwerk meer dan gewoon een kunstwerk. Het staat voor de grootse plannen die de stad heeft: “’We merken dat er nog meer potentieel is met alle kennis en expertise die we in Hasselt hebben. Daarom willen we een expertisecentrum uitbouwen, waarbij Hasselt een uitvalsbasis wordt rond zowel lokaal talent als groter talent als andere stakeholders die rond graphic arts en kunst in de openbare ruimte werken.”

De stad ondersteunt op dit moment ook al lokaal talent: “We organiseren regelmatig graffiti jams waarbij minder bekend talent letterlijk een plek krijgt op legale muren”, aldus Kelchtermans, “lokaal talent kan ons altijd bereiken via vzw Brothers of Mercy of vzw Alleyway, of gewoon de stad aanspreken.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen