114 miljoen euro onterecht toegekende coronasteun teruggevorderd

De Vlaamse overheid heeft al 114 miljoen onterecht toegekende coronasteun teruggevorderd van bedrijven. Dat schrijft de Standaard. Tijdens de coronacrisis had de overheid in totaal 2,6 miljard steun toegekend aan bedrijven om de crisis door te komen. Maar een aantal bedrijven heeft gefraudeerd of verkeerde informatie doorgestuurd en zo onterecht steun gekregen.

Tijdens de coronacrisis heeft de Vlaamse overheid gigantische sommen steun toegekend aan bedrijven, omdat ze bijvoorbeeld moesten sluiten door de coronamaatregelen. Om jobs te behouden, werden bedrijven snel financieel ondersteund, zonder veel controle, want het moest allemaal snel gaan.

Dat kostte de Vlaamse overheid ongeveer 2,6 miljard euro in totaal. 193.000 ondernemingen konden in de coronaperiode op overheidssteun rekenen. Maar een aantal bedrijven heeft onterecht steun gekregen, blijkt nu.

Tot eind mei van dit jaar zijn 23.234 dossiers gecontroleerd waarbij vermoed werd dat er iets niet klopte met de aanvraag. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg. De Vlaamse overheid heeft al 16.435 terugvorderingen gedaan, voor 114,2 miljoen euro. Dat is al iets meer dan 4 procent van het ­totale bedrag aan coronasteun.

Er zijn al meer dan 1.500 dossiers doorgestuurd naar het parket, waarbij duidelijk bewust gefraudeerd is. 

Robrecht Bothuyne, Vlaams Parlementslid CD&V

Volgens Bothuyne zijn er 16 inspecteurs aan de slag om de steundossiers te onderzoeken. "Die inspecteurs zijn aan de slag om bijna 200.000 dossiers na te kijken, dus dat duurt een tijd", zegt Bothuyne. "Maar er is geen enkel dossier dat aan de aandacht zal ontsnappen. Er zijn dit jaar nog 8.000 controles gepland en ook in 2023 werken de inspecteurs verder." 

In de meeste gevallen gaat het om onterecht toegekende steun op basis van verkeerde gegevens of het foutief invullen van de aanvraag. Toch is er in een klein aantal gevallen ook bewust gefraudeerd, zegt Bothuyne. " Uiteindelijk leidt dat ook tot vervolging. Er zijn al meer dan 1.500 dossiers doorgestuurd naar het parket, waarbij duidelijk bewust gefraudeerd is. Dus deze gevallen krijgen een staartje en er zullen dan ook boetes worden aangerekend."

Meest gelezen